Itt a tavasz, legalábbis a kert annyira életre kelt, hogy nincs olyan része ahol jelenleg ne nyílna virág.  Tavaly március végi bejegyzésemben írtam, hogy a Koreai hóvessző köré kellene kék virágokat ültetni, mert milyen szép lenne ha egy időben nyílnának a hóvessző vakító fehér virágaival. Ültettem is ősszel hagymákat köré, de sajnos nem sikerült eltalálnom és mikor az Abeliophyllum nyílt, akkor már a krókuszok elnyíltak és más még nem virágzott, úgyhogy dolgoznom kell ezen még. Most így mutat felülről, már kilevelesedett a bokrom, és mostanra virágzóvá vált az alatta elterülő területen több minden is.

 

Itt a tavasz. Kert részlet

 

Kukkantsunk be alá és megmutatom milyen növények élnek alatta.

 

Itt a tavasz- Kert részlet

 

Édesanyám börzsönyi kertjéből kaptam ezt a hófehér nagyon dúsan és hosszan virágzó hófehér Primulát, amit előszeretettel szaporítgatok és már a kert minden részén megtalálható. Nagyon hálás kis növény, ahogy melegszik az idő virágba borul és úgy ontja a virágokat, hogy alig látszanak a levelei. Sajnos a fajtáját nem tudom, pedig milyen jó lenne beszerezni más színekben is ebből a dúsan virágzó Primulából.

 

Itt a tavasz- Primula

 

A nárciszok megjelenése jelzi talán hogy itt az igazi tavasz! Nem hiányozhatnak egyetlen kertből sem. Annyi féle változatban léteznek, hogy szerintem nincs olyan virágkedvelő, akinek ne lenne kedvence. Én ősszel ültettem többféle nárciszt, ami ezen a részen nyílik jelenleg az a White Medal fajta. Nyílás közben, ahogy a képen is látszik, a tölcsér része a virágnak sárgás színű, de mikor teljesen kinyílik, addigra kifehéredik. Tavaszi hagymások közül a nárciszok és a kockásliliomok amiket a legnagyobb lelkesedéssel gyűjtök. Minden ősszel próbálok újabb fajtákat szerezni belőlük.

Itt a tavasz- Narcissus White Medal

A Helleborusok itt is, mint mindenhol a kertben megjelennek. Ez a szép hófehér változat, még az Egyesült Királyságból érkezett hozzám kb 10 éve, a Sparkling Diamond nevet viseli és idén nem fukarkodik igazán a virágzással. Előfordul, hogy időnként magától elkezd növekedni egy növény a kertben, talán a madarak hullajtanak ide magot és azokból cseperednek. Így telepedett meg nálunk egy mostanra hatalmasra nőtt bodza bokor és egy  kis puszpáng bokor is, ami egész szépen elkezdett növekedni, így kiástam és idekerült. Ez látható a kép közepén a hunyor előtt.

Itt a tavasz

 

Még egy hunyor éldegél a Koreai hóvessző alatt, ez is mostanra teli virággal, a beporzó rovarok nagy örömére. 

 

Elkezdődött a tavasz- Kert részlet

 

Ez a rész a középső ágyásom túloldala , így ez a rész egy összefüggő növénycsoport egy darabja. Itt nyílik jelenleg az egyik új kedvencem, az a nárcisz amiből azt hiszem ősszel, még többet fogok beszerezni. Tetszenek a kisebb méretű csoportos virágai, erős illata, szóval úgy ahogy van tökéletes. Ez a Sir Winston Churchill nevű fajta.

 

Itt a tavasz- Narcissus Sir Winston Churchill

 

A másik kedvencem is virágot bontott a középső ágyásban, a Libanoni kockásliliom. Gyönyörűek a virágai, igaz nem túl feltünőek ezek a sötét csengettyűs virágok, de én így is nagyon elégedett vagyok velük, megkapó a látványuk.

 

 

A kert középső virágyásában még rengeteg hunyor , nárcisz , györgyike is nyílik. Ébredeznek az évelők és a díszfüvek is. Ez a rész nagyon nagy kedvencem, az év teljes egészében látványos növénycsoport , úgy alakítottam ki, hogy mindig legyen itt látnivaló. Az elmúlt években törpe örökzöldeket is ültettem ide, így mostmár igazán mindenféle növénytipus megtalálható itt.

 

Elkezdődött a tavsz- Kert részlet

 

Most van itt az ideje az Epimedium (Püspöksüveg) virágzásának is. Kora tavasszal szokás levágni az előző évi leveleit, így először a virágok nyílnak és utána kezdi hozni az új leveleket. Nekem három fajta van a kertben, elsőnek mindig az Epimedium pubigerum Orange Queen fajta szokott virágozni. Ha jól érzi magát szépen elterjed, így olyan helyre ültessük ahol van helye terpeszkedni. Talajtakarásra is alkalmas.

A püspöksüveg eredeti élőhelyén erdők aljnövényzeteként él, így a legjobb ha félárnyékos  árnyékos részre ültetjük, napos, száraz helyeken nem marad életben sokáig.

 

 

Hosszúnak tűnt a tél, hiába nem volt igazán hideg és végre indul az újabb kertszezon. Tervezgessünk, ültessünk, locsoljunk, élvezzük a kertészkedést minden percét!

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás