Pontosan 1 éve írtam pár sort, hogyan is jött létre a rönkkert a kertünk egyik rejtett sarkában, és most megmutatom, hogy a mostani kinézete milyen is így tavasz közepén. Ezt a sarkot 2 irányból falak határolják, így elég védett kis sarok. A háttérben a falakon vadszőlő fut, amire nagyon figyelnem kell, mert ha elhanyagolom, az egész rönksarkot befutja, és az ültetett növényeimet kiszorítja. Úgy raktam le annak idején a farönköket, hogy nem érnek a falakhoz, így ott még mindig van némi üres hely, de már tervezem, hogy milyen magas virágokat fogok ültetni mögéjük, hogy még teljesebbé tegyem ezt a részt.

 

 

A rönkkert egyik dísze a Tellima grandiflora, ami most virágzik. Nagyon szeretem ezt az évelőt, magról ültettem sok éve, már több helyen megjelenik az ágyásaimban. Mögötte látszik a kedvenc örökzöld páfrányom, a Polystichum polyblepharum, mellette egy Heuchera és az alatt egy kis gímpáfrány (Asplenium scolopendrium), ami a kertünkben spóráról itt ott magától szaporodik. A gímpáfrány is örökzöld, télen sem tűnik el, így nem marad lukas rész ezen a részen a rönkök között. Tavaly egy szintén magról nevelt nagy borkóró (Thalictrum) is nyílt mögöttük, de úgy látom sajnos eltűnt mostanra, mert nem hajtott ki idén.

 

 

Itt látható közelebbről a gímpáfrány , fölötte a karamellszínű Heucherával. A Heucherától balra egy magról vetett harangláb (Aquilegia) is nyílik hamarosan, amit nagyon várok, meg izgalmas virágnak ígérkezik, annyi látszik már a nyíló bimbóról, hogy nem egyszínű lesz, kívülről rózsaszín és belseje krémszínű. Szeretem ha egy virág színeiben nagy a színkontraszt és így hívják fel magukra a figyelmet. A növények között látni egy futót, ez a pénzlevelű lizinka ( Lysimachia nummularia), jó helykitöltő, kedvelem, cserépben ámpolna növénynek is jól mutat.

 

 

Többféle Heucherát ültettem a rönkök közé, de úgy látom mostanra a sárgák maradtak csak meg, ez a szép fajta a Heuchera Solar Power. Az ágyás elé ültetett Kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla silver heart ) kék fejecskéi vegyülnek vele. A Heucherák az elmúlt években nagyon népszerűek lettek, szebbnél szebb színekben kaphatók, izgalmas színes ültetéseket lehet velük létrehozni. Mivel évelők, nem kell minden évben újra ültetnünk őket, így évekig szép díszei a kertünknek. Jól sarjadzanak, így idővel szép kis telepeket hoznak létre, ezeket szétszedve tudjuk szaporítani. Én minden évben cserepezek minden fajtából párat, ha valamelyik tönkre menne, egyből tudom pótolni őket.

 

 

A rönkkert bal oldalán egy másik szép páfrány lakik, egy Japán hölgypáfrány, (Athyrium niponicum var. pictum ‘Red Beauty) ez is szépen szaporodik nálunk, van cserépben is és kertben is belőle pár darab. Ez nem örökzöld páfrány, így télre teljesen visszahúzódik, lehullatja a leveleit, azokkal be szoktam takargatni hogy védjék télre a tövét. Idén nem volt igazán hideg tél, így takarás nélkül is szépen áttelelt volna.  Nagyon sokféle páfrány van a kertünkben, mindig ültetek újabbakat, annyira sokfélék és mindig megtetszik egy újabb. Van még itt sok cikámen is de azok már elnyíltak, gólyaorrok, amík még nem nyílnak, így most ennyi növényt tudtam csak megmutatni amik valamelyest látványosak itt.  Nyáron majd ha lesznek más növények is izgalmasabban fog kinézni, majd akkor újra visszatérek ide.

 

Azzal tisztában vagyok, hogy ez a projekt nem örök életű, 2021-ben raktam össze és már a 3 év alatt látszik, hogy 1-2 nagy rönk kezd porladni. Valószínű azok, amik már eredetileg is nedvesebbek voltak. Ha nem tudom pótolni a kihulló fahasábokat, akkor pár év múlva oda lesz ez a rönkkert… De addig is élvezem, szépítgetem még amíg lehet, aztán majd ha eljön az ideje kitalálok mást ebbe a kis zárt sarokba.

 

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás