Kellemes korai tavaszi napok voltak  így február végéig és most úgy néz ki visszajön kicsit megint a tél. Ennek nem igazán örülök, hiszen már a kert egészen elkezdett éledni, nyílik elég sok minden és nagyon félek, nehogy lefagyjanak. Már túl vagyok a metszéseken, ültettem is egy két újdonságot, most pedig nagy tervezésben vagyok, hogy pontosan mik foglalják majd el  a kiszedett kb 9 méternyi sövényem helyét. Nem sövényt szeretnék, hanem olyan növénycsoportot összehozni ami tetszetős lesz, elsősorban színeket  szeretnék, minél több színt, így főleg színes lombú cserjéket, örökzöldeket keresgélek. A jövő héten meg is fog már érkezni pár örökzöld és cserje, ami erre a részre kerül majd beültetésre.  De ez  a projekt még valamelyest a jövő zenéje, úgyhogy inkább a kert e heti sztárjait mutatom most.

 

 

A tündércserje már levirágzott, ő kezdte meg idén a téli virágzást. Mostanra főleg a Helleborusok, amiket csodálni lehet ilyenkor. Örülök, hogy annak idején mikor elkezdtem gyűjteni őket, igyekeztem mindenféle színben, szimpla, dupla virágúakat beszerezni, próbáltam vegyesen ültetgetni a kert minden szegletébe belőlük, így mostanra elszórt magvaikból minden tavasszal lesznek olyan első nyílók, akiket nagy lelkesedéssel várok.

 

 

 

 

 

Ez a magonc idén a legkedvesebb az első nyílók közül

 

 

Nem lehet megunni őket, annyira széppé tudják varázsolni a szürke téli napokat. Igazi kis ékszerek a kertben. Szerencsére már nagyon sokan megismerték és megkedvelték az elmúlt években, így nem számít már ritkaságnak mint sok sok évvel ezelőtt.

 

A kert többi szegletében is van élet, az ébredező rovarok nagy kedvence most a Lonicera fragrantissima, ami ontja  az illatozó virágokat. Ez a bokor hajlamos nagyon kusza ágakat növeszteni, így elég bozótos hatása lesz, úgyhogy azt hiszem virágzás után majd megpróbálom kicsit kitisztítani és idén jobban visszavágni.

 

 

a virágja közelebbről

 

 

A másik szintén ilyen bozontos bár  alacsonyabb cserje az Abeliophyllum distichum. Az előzőleg mutatott Lonc már február elejétől nyílik, ez a Koreai hóvessző viszont csak most kezdi az ez évi virágzását. Ha nem felejtem el addig, ősszel ültetek majd köré kék hagymás tavaszi növényeket, nagyon jól mutatnának együtt most. Mikor ez a cserje virágba borul, akkor nyugtázom, hogy talán itt van lassan a tavasz.

 

 

Az Edgeworthia is hamarosan beindul, egyenlőre még növesztgeti a bimbóit, de ma már egy apró virág az egyik plüssös virágzaton már megmutatta magát. Nálam idén lesz az első virágzása. Mivel az erős fagyot nem bírja és én elég óvatos vagyok, egy nagyobb cserépben nevelgetem, hogyha véletlen nagyon hideg tél jönne a jövőben, ne veszítsem el.

 

 

A ciklámeneket nagyon szeretem, és ők is szeretik a kertünket úgy hiszem, mert elszórják a magjaikat és sok helyen már felbukkannak. Az árnyékos rönkkertbe is tettem egy párat, azok is nyílnak szépen már hetek óta.

 

 

A rönkkertről nem írtam még a blogban idáig… Tulajdonképpen mikor 2 éve a hatalmas fűzfánk kidőlt és felaprítottuk, akkor úgy gondoltam, hogy nem kellene minden rönköt elszállítani, hanem valamit kezdenem kellene vele. A kert egyik sarkában áll a rozoga régi üvegházam és szemben vele van egy sarok, amit két irányból fal határól. Ezzel a résszel sosem tudtam mit kezdeni, de úgy gondoltam , meglehetne itt egy rönkkertet építeni. Úgyhogy addig rakosgattam a felaprított fűzfát, amíg  olyan nem lett amilyennek szerettem volna.

 

 

Mint ezen a képen látszik, először pozsgásokkal ültettem be, mert úgy tűnt, ez a rész fürdik a napban, de nyáron kiderült, hogy sajnos nem, a nap csak mutatóban időszakosan süt ide. Úgyhogy szét kellett szednem, kiszedtem minden pozsgást, és azóta próbálom árnyékos növényekkel betelepíteni. Most Mitella, Páfrányok, Gólyaorrok, Heucherak díszítik. Amit nagyon kedvelek, hogy mostanra gombák is megjelentek a farönkökön, ami az első képen látszik is a ciklámenek fölött. Most elég üresnek hat, hiszen még sok minden nem bújt elő a hidegben, de majd nyáron megmutatom, hogy most milyen képet is mutat.

 

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás