A kertünk nem túl nagy, de szeretem nagyon. Nagy vágyam volt, hogy legyen minél több télen virágzó a kertben virágzó növény a kertben és érezzek illatokat. Ezen munkálkodom is sokat, kutatok és próbálok minden évben gyarapodni olyan növényekkel, cserjékkel amik mutatósak és feldobják a szürke téli napokat. A tündercserjém ( Chimonanthus praceox) és a Hamamelisek  már nagyjából teljesen levirágoztak, de most, az enyhébb tél végi napokon a többi virágzó cserje nagyon szépen hozza a formáját.

 

Lonicera fragrantissima- télen virágzó cserje

 

Az illatos loncom (Lonicera fragrantissima) gyönyörű formáját mutatja. Gubancos ágait roskadásig elterítik a virágok és az illata belengi a tó melletti helyet. Tavaly eléggé visszavágtam , meg kiritkítottam belül, mert igen hajlamos “kócosan” kinézni, nem árt kicsit rendbe tenni pár évente, ha nem akarom, hogy egy elhanyagolt bozót álljon a tó mellett.

 

 

A kert közepén futó ágyást úgy hoztam létre, hogy mindig jól mutasson minden évszakban. Erről gondoskodik a több éves  Japán szentfám az ágyás bal oldalán, ami mindig gyönyörű arcát mutatja. Középen vöröslik a törpe somom (Cornus stolonifera KELSEY) vesszeje, valamint a bal sarokban a Törpe kányabangita (Viburnum opulus nanum). A jobb oldalon az oszlopos szeldelt levelű fekete som nyújtogatja az ágait, de már ebben  a jó időben a rügyek is megjelentek rajta. Ahol üres részek vannak, ott nemsokára tavaszi hagymások fognak nyílni. Viszont amit megszeretnék mutatni közelebbről, az  az ágyás túloldalán illatozik jelenleg.

 

Abeliophyllum distichum - télen virágzó cserje

 

Ez a télen virágzó, a koreai hóvesszőm (Abeliophyllum distichum) , ami nemrég kezdett nyílni. Sok éve megvan és mint a loncfélék általában ez is igen kuszán tud nőni. Fel szoktam az ágait támasztani, mert egyébként a földön feküdnének. Szeretem ezt a cserjét is, nagyon feldobja a kertet ilyenkor. Virágai aprók, hófehérek, távolról szinte világít mikor teljes nyílásban van.

 

Korai bangita - télen virágzó cserje

 

A múltkori bejegyzésben mutattam a téli jázmint, mostanra a nagyja a virágainak már lehullott. Szoros kötelékben növekszik a korai bangitámmal, most ő vette át a virágzást és rózsaszín színével kiemelkedik a most virágzó fehér virágú cserjék közül. Látogatják sorra a rovarok, nálunk nagyon sok a kék dongó, tavaly szinte csak ők nevelkedtek a rovar hotelünkben. De hiába van február, már szenderrel is találkoztunk a kerti sétánk alatt.

 

Hepatica- télen virágzó

 

A cserjék mellett a virágok is nagyon értékesek ilyenkor. Nemrég olvastam egy angol újságban egy cikket arról, mennyire fontos télen az is, hogy ültessünk olyan évelőket amik vagy télen virágzók vagy valami módon mutatósak a téli időszakban is. Most erre is ráálltam és kutatom az érdekesebb évelőket, feltétlen szerzek be belőlük párat. Szerencsére fér még növény a kertünkbe 🙂 A Hepatikát nagyon rég ültettem, az elmúlt pár évben nem találkoztam vele, így most igazán nagy öröm, hogy láthatom újra gyönyörű kék virágait.

 

Crocus chrysanthus Gipsy girl- télen virágzó

 

Az ősszel ültett télen virágzó hagymás növényeim közül az első ami nyílik idén ez a szép kanári sárga krókusz. Crocus chrysanthus Gipsy girl a becses neve és mikor becsukódik, a zárt szirmain barnás csíkok futnak végig. Ültettem még egy másik krókusz változatot is belőle, az is nyílik hamarosan.

 

Cyclamen Coum- télen virágzó

 

Szintén a középső ágyásban nyílik még mindig a Cyclamen Coum csapatom, itt nagyon szeretnek lenni és hagyom mindig magot érlelni őket, ahova elszórják, ott újabb növény kolónia telepszik meg. Körbe ölelik a Heucheráim és látni , hogy mögöttük már nyílnak a hunyorok is.

 

Helleborus-télen virágzó

 

A hunyorok az egész kertben jelen vannak, régi szenvedélyem a gyűjtésük, és mostanra már saját magból is rengeteg éldegél a kertben. Talán nincs is szebb télen virágzó növény náluk. Minden tavasszal izgalommal járom körbe a kertet és nézem hol bukkan fel egy újabb színváltozat. Azt vettem észre, hogy amiket én ültettem magról azok sokkal magasabbra nőnek és a leveleik nyáron hatalmasak lesznek. Teljesen más habitusúak mint amiket vásároltam bárhonnan is.  Izgalmas dolog a kertészkedés, nem lehet unatkozni sosem, én legalábbis ezt a fajta kertészkedést szeretem, hogy mindig legyen tennivaló a kertben, nagyon ritka dolog engem üldögélni látni, ahogy leülök, mindig megpillantok valami tennivalót. De gondolom sokan vagyunk ilyenek, a kert szeretet éltet bennünket és ez nagyon jó azt gondolom. Jövő héten itt  a március és megmutatom akkor is majd mik nyílnak kiskertemben.

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás