A kertünk nem túl nagy, de szeretem nagyon. Nagy vágyam volt, hogy legyen minél több télen virágzó a kertben virágzó növény a kertben és érezzek illatokat. Ezen munkálkodom is sokat, kutatok és próbálok minden évben gyarapodni olyan növényekkel, cserjékkel amik mutatósak és feldobják a szürke téli napokat. A tündercserjém ( Chimonanthus praceox) és a Hamamelisek  már nagyjából teljesen levirágoztak, de most, az enyhébb tél végi napokon a többi virágzó cserje nagyon szépen hozza a formáját.

 

 

Az illatos loncom (Lonicera fragrantissima) gyönyörű formáját mutatja. Gubancos ágait roskadásig elterítik a virágok és az illata belengi a tó melletti helyet. Tavaly eléggé visszavágtam , meg kiritkítottam belül, mert igen hajlamos “kócosan” kinézni, nem árt kicsit rendbe tenni pár évente, ha nem akarom, hogy egy elhanyagolt bozót álljon a tó mellett.

 

 

 

A kert közepén futó ágyást úgy hoztam létre, hogy mindig jól mutasson minden évszakban. Erről gondoskodik a több éves  Japán szentfám az ágyás bal oldalán, ami mindig gyönyörű arcát mutatja. Középen vöröslik a törpe somom (Cornus stolonifera KELSEY) vesszeje, valamint a bal sarokban a Törpe kányabangita (Viburnum opulus nanum). A jobb oldalon az oszlopos szeldelt levelű fekete som nyújtogatja az ágait, de már ebben  a jó időben a rügyek is megjelentek rajta. Ahol üres részek vannak, ott nemsokára tavaszi hagymások fognak nyílni. Viszont amit megszeretnék mutatni közelebbről, az  az ágyás túloldalán illatozik jelenleg.

 

 

Ez a télen virágzó, a koreai hóvesszőm (Abeliophyllum distichum) , ami nemrég kezdett nyílni. Sok éve megvan és mint a loncfélék általában ez is igen kuszán tud nőni. Fel szoktam az ágait támasztani, mert egyébként a földön feküdnének. Szeretem ezt a cserjét is, nagyon feldobja a kertet ilyenkor. Virágai aprók, hófehérek, távolról szinte világít mikor teljes nyílásban van.

 

 

A múltkori bejegyzésben mutattam a téli jázmint, mostanra a nagyja a virágainak már lehullott. Szoros kötelékben növekszik a korai bangitámmal, most ő vette át a virágzást és rózsaszín színével kiemelkedik a most virágzó fehér virágú cserjék közül. Látogatják sorra a rovarok, nálunk nagyon sok a kék dongó, tavaly szinte csak ők nevelkedtek a rovar hotelünkben. De hiába van február, már szenderrel is találkoztunk a kerti sétánk alatt.

 

 

A cserjék mellett a virágok is nagyon értékesek ilyenkor. Nemrég olvastam egy angol újságban egy cikket arról, mennyire fontos télen az is, hogy ültessünk olyan évelőket amik vagy télen virágzók vagy valami módon mutatósak a téli időszakban is. Most erre is ráálltam és kutatom az érdekesebb évelőket, feltétlen szerzek be belőlük párat. Szerencsére fér még növény a kertünkbe 🙂 A Hepatikát nagyon rég ültettem, az elmúlt pár évben nem találkoztam vele, így most igazán nagy öröm, hogy láthatom újra gyönyörű kék virágait.

 

 

Az ősszel ültett télen virágzó hagymás növényeim közül az első ami nyílik idén ez a szép kanári sárga krókusz. Crocus chrysanthus Gipsy girl a becses neve és mikor becsukódik, a zárt szirmain barnás csíkok futnak végig. Ültettem még egy másik krókusz változatot is belőle, az is nyílik hamarosan.

 

 

Szintén a középső ágyásban nyílik még mindig a Cyclamen Coum csapatom, itt nagyon szeretnek lenni és hagyom mindig magot érlelni őket, ahova elszórják, ott újabb növény kolónia telepszik meg. Körbe ölelik a Heucheráim és látni , hogy mögöttük már nyílnak a hunyorok is.

 

 

A hunyorok az egész kertben jelen vannak, régi szenvedélyem a gyűjtésük, és mostanra már saját magból is rengeteg éldegél a kertben. Talán nincs is szebb télen virágzó növény náluk. Minden tavasszal izgalommal járom körbe a kertet és nézem hol bukkan fel egy újabb színváltozat. Azt vettem észre, hogy amiket én ültettem magról azok sokkal magasabbra nőnek és a leveleik nyáron hatalmasak lesznek. Teljesen más habitusúak mint amiket vásároltam bárhonnan is.  Izgalmas dolog a kertészkedés, nem lehet unatkozni sosem, én legalábbis ezt a fajta kertészkedést szeretem, hogy mindig legyen tennivaló a kertben, nagyon ritka dolog engem üldögélni látni, ahogy leülök, mindig megpillantok valami tennivalót. De gondolom sokan vagyunk ilyenek, a kert szeretet éltet bennünket és ez nagyon jó azt gondolom. Jövő héten itt  a március és megmutatom akkor is majd mik nyílnak kiskertemben.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás