A Sempervivumokról sosem írtam még, pedig mióta elvesztettük a nagy fáinkat és napos lett a kertünk, őket is előszeretettel gyűjtögetni kezdtem. Szeretem a pozsgás növényeket, de mivel teltház van a teleltetőmben minden télen, valamint hűvös fagymentes helyet nem tudok biztosítani nekik, így maradtak azok, amik a kertben is megélnek. Elsősorban kedvenceim a Sedumok és a Sempervivumok, azaz a kövirózsák.

 

 

 

 

 

Nagyon sok fajtájuk létezik és legtöbbjük igazi kaméleon. Az évszakokkal változtatják a színüket, egyesek jobban, mint mások. Néhány pasztell árnyalatban virít , még mások harsány színekben pompáznak. A Sempervivum szó latinból származik és magyarul azt jelenti örökké él, ami illik is rá, mert hosszú életű növényekről van szó. Évente számtalan oldalsarjat nevelnek, biztosítva  fennmaradásukat és terjedésüket.

 

 

 

 

 

Az is nagy előnyük, hogy megmaradnak olyan helyeken is ahol más növény képtelen lenne. Repedésekben, fatörzsekben, edényekben, sokan tetőre is ültetik őket, szóval aki kreatív, annak nem okoz gondot hogy tudja őket különlegesebben elhelyezni a kertben. Vannak olyanok is köztük, amiknek a leveleire mintha pókháló lenne leterítve.

 

 

 

 

Az is mellettük szól, hogy a telet jól bírják, a legtöbb hideghatásra is gyönyörűen változtatják a leveleik színét, én is most így fotóztam őket, tavasszal és nyáron, teljesen más színben pompáznak majd. Annak érdekében, hogy a Sempervivumok egészségesen átvészeljék a telet, fontos gondoskodni róluk.  Lényeges, hogy megfelelő vízelvezetéssel rendelkező edényben neveljük, jó vízelvező talajban, így elkerülhetjük a rothadást. Emellett érdemes odafigyelni arra, hogy a növényeket a hideg szelek és fagyok ellen védett helyre telepítsük. 
Nyáron szoktak virágozni, némelyiknek a virágja is igazi kis műalkotás. Virágzás után elpusztul az anyanövény, de addigra már gondoskodik utódokról és minden irányba növeszt kis növényeket, így biztosítva a fennmaradását. A napos meleg helyeket kedvelik, a jó vízáteresztő talajt, így földjükbe keverjünk kavicsot, homokot. Árnyékban, nedves helyen könnyen kirohadhatnak. Mivel évről évre melegebbek a nyarak nálunk, úgy gondolom , szerencsés dolog a napos kertekbe ültetni.

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás