A kertbe ha belépünk, jobbra hosszan egy ágyást hoztam létre sok évvel ezelőtt, mellette el lehet sétálni egyenesen és a végén van egy pad ahol kellemes üldögélni napos délutánokon.

 Ez az elterülő ágyás olyan mostoharész volt mindig, csak bokrokat ültettem ide és évekig eléjük voltak pakolva végig a cserepes hortenziáim. Nyaranta nagyon szép volt, mert dúsan virágoztak mindig, így jól mutatott az egész. Viszont idén gondoltam egyet és elhatároztam, hogyha a kert többi része be van rendesen ültetve, ezt is széppé akarom tenni. Volt már valamennyi növény ezen a helyen, azokat meghagytam. Azonban most új virágágyást tervezek kialakítani, hogy még vonzóbbá tegyem a kertet. Volt már valamennyi növény ezen a helyen, azokat meghagytam.

Új virágágyás eleje

Egy lila – fehér akác  kapu alatt lépünk be  a kertbe, itt látszik is a virágtartó alatt, ahogy az akác törzse tekeredik. Ebből az irányból most így néz ki az ágyás, látni, hogy több helyen még vannak szabad helyek, előbb utóbb oda is fognak növények kerülni. De nézzük a túloldalról is.

Új virágágyás másik irányból

A túloldalt zárja egyik kedvencem, a nagy arany levelű díszbodza ( Sambucus racemosa Lemony Lace), mellette pedig látszanak a Juharcsengő (Kirengesoma palmata) nagy karéjos levelei. Hamarosan megjelennek a bimbók is rajta, de virágozni csak a nyár végén szokott. Az új virágágyás közepén van még egy nagy cserje, a tarka levelű japán babérsom (Aucuba japonica variegata). Ez a cserje nagyon jópofa, sok éve ő a téli időjósunk, onnan tudjuk mindig ha nagyon hideg van kinn, hogy olyankor a babérsom összefonnyassza a leveleit. Amit nem szeretek benne, hogy tavasszal amikor az új leveleit dúsan kibontja, a régi leveleit leváltja fokozatosan, így folytonos levélhullása van. Így ha nem akarjuk hogy a környékén álljon a vastag száraz levélköteg, bizony folyamatosan takarítgatni kell. De nézzük tovább miket láthatunk itt még.

 

Új virágágyás növényei

 

Aki ismer tudja, hogy szeretem és gyűjtögetem a Persicariakat is, csodás évelők, színes levelekkel. Ez a kép kicsit csalóka, mert lemenő nap fényében készült és bearanyozza itt ott a sötétbordó leveleket. Ez egy nagyon szép fajta, de napon csúnyán kifakulnak a levelei, így kizárólag félárnyékos vagy árnyékos részre ültessük. Mellette a páfrány is régóta lakik itt, nagyon különleges ezzel a szép vékonyan szeldelt leveleivel. Ami faszerűen magasodik mellette azt tavaly ültettem, egy Hétfiúfacserje (Heptacodium mionioides) , ezt kis fává szeretném növeszteni. Ez egy csodálatos növény, ősszel virágzik, amikor már kevés növény, rengeteg mézillatú illatos virágot bont a beporzók és a mi örömünkre is. Az enyém még nem nyílt, de nagyon várom, talán majd idén… A kép baloldalán látszik a Japán babérsom, előtte a szívalakú levelek, a most elvirágzott Saruma Henryii évelő levelei.

 

A Heptacodium elé ültettem ezt a növényt, amit idén vettem Franciaországból egy gyűjtőtől, ez egy télálló nebántsvirág ( Impatiens tinctoria) Én másodszorra próbálkozom vele, sok éve vettem egyet, de télen nálam tönkrement. Meglátom most mennyire lesz szerencsém vele, majd jól takarom a talaját, mivel melegebbek a telek már nálunk, talán nagyobb eséllyel futunk neki a hideg évszaknak.

Aki gyűjti a télen és kora tavasszal virágzó cserjéket mint én, nem maradhat ki a gyűjteményéből egy Bogyóspuszpáng sem. Az enyém egy Sarcococca humilis Winter gem fajta, ami abban különbözik a hagyományosabb fajtáktól, hogy a virágai kicsit színesebbek. Tavasszal mikor ültettem ezt a csepp bokrot, már akkor volt rajta virág, így már élvezhettem a virágillatot. Ez a kis cserje a Saruma Henryii mellett kapott helyet.

 

Ismét a Japán babérsom és mellette itt ott magasodik egy egy vörösödő végzetfa (Clerodendrum bungei). Ezek maguktól nőnek a kertünkben így hol itt hol ott felbukkannak, szeretik az itteni talajt és 2 méter magasra is megnőnek. 2 magas liliom következik a sorban , ezek liliomfák, minden évben ilyen szépen a magasba törnek, hamarosan nyílni is fognak. Előttük a bőrszerű levekkel büszkélkedő örökzöld törpe bangita (Viburnum davidii ), ezt is most tavasszal vásároltam. Ez a kis bokor is dísze lesz télen a kertünknek, mert most hozta fehér virágait, amik télre acélkék bogyókká fognak válni.

A fenti képen a babérsom előtt látni egy kis színes cserjét amit szintén tavasszal vásároltam . Ezt a szép somot (Cornus alba Miracle) már tavaly kinéztem magamnak akkor kezdték el mutogatni az instagramon a külföldi oldalakon, így nagy mázli, hogy idén tudtam is venni egyet. Ez egy vörösvesszejű som, de tavasszal a levelei rózsaszínesek, nyáron ilyen mintásak és ősszel élénk vöröses árnyalatúak lesznek. Alá pedig ültettem egy meténget, (Vinca minor Illumination) amit különösképpen nem igazán szeretek, de mikor ezeket a leveleket megláttam, nem tudtam nem elhozni. Már szaporítgatom is mert szeretnék többhelyre is tenni belőle  a kertben.

És így el is jutunk a virágágyás vége felé.

A háttérbe kerek levelekkel egy bóbitacserje (Fothergilla gardenii Blue Shadow) került, tőle jobbra egy télen vörösre színesedő levelű Bőrlevél (Bergenia cordifolia Red Beauty) , előtte pedig egy szép ezüstlevelű kék csenkesz (Festuca glauca Intense Blue), az ágyás elején van egy párja is a sárgás levelű Festuca glauca Amigold. Ezen a képen nem igazán látszik, de a kék csenkesz épp most virágzik.

És végül a sarok. Ez a szép kislevelű japán kecskerágó (Euonymus japonicus Microphyllus Aureovariegatus)  egy igazán apró kis növény, max 50 cm magasságot fog elérni ha “nagy” lesz, de így is jól mutat sárgaszélő zöld leveleivel. Mögötte egy kicsi Arália (Fatsia japonica Variegata), már az első telén túl van, talán idén már megtáltosodik és látványosabb növekedésbe kezd. Ide ültettem melléjük még egy sárga levelű Heucherát, de lehet hogy inkább vörösre fogom lecserélni majd. A Heucherákat folyton szaporítom, így minden részt próbálok feldobni látványosabbá tenni egy egy növénnyel. Másik kedvenceim a gólyaorok (Geranium) is helyet kaptak ebben az  új virágyásban is és még pár nyáron virágzó évelővel is szeretném feldobni. Jelenleg itt tartok, a nyáron még alakítgatom, aztán remélem őszre már az a látvány fogad amilyenre szeretném . Szeretném ezt a részt is szép színessé tenni mint a kert középső ágyását.

 

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás