Nagyon vágytam erre a növényre, de valahogy a kereskedelemben nem lehetett megtalálni. De nagy szerencsémre egyik kedves netes ismerősöm kertjében volt és küldött nekem postán egy tövet belőle. Ennek már sok éve, úgyhogy már a régóta mi kertünket is díszíti.

 

 

Ez a szépséges ősszel nyíló évelő, Kelet-Kína és Dél-Japán erdeinek aljnövényzeteként él vadon a természetben, így nekünk is a kert árnyékos helyére kell telepítenünk. Nálunk kevés délelőtti és délutáni nap éri. A talajra érzékeny, savanyú vagy semleges talajt kíván, én minden évben tőzeggel dúsítom a talaját, úgy látom ennyi elég neki, mert sok éve jól érzi magát nálunk. Amire még figyelni kell, hogy ne száradjon ki sosem a talaja, az üde, nedves talajt kedveli.  Érdemes a talaját fenyőkéreggel takarni vastagon, hogy a nedvességet megőrizze. Mint a legtöbb évelő, ez is ősszel talajig visszaszárad és késő tavasszal, sokszor csak májusban kezd ébredezni. Ilyenkor tőosztással tudjuk szaporítani.

 

 

Szerintem az  őszi kert egyik legszebb évelője. Kicsit hisztis, az elmúlt években nagyon meleg volt a virágnyílás idejében, így nem nyíltak ki a bimbói, de idén hűvösebb van és jobban is árnyékol a fölötte tornyosuló a kései végzetfa , (meg valószínű, hogy a csillagok állása is tökéletesen megfelel), így idén maximálisan élvezhetem a látványát.

Talán ez is tetszene

Megszakítás