Egyértelműen a télikertek egyik leglátványosabb téli virágzója az akácia, ami hazánkban általában tél közepén kezd el virágozni. Persze nem mindegy milyen hőfokon tartjuk, nyilván a hűvösebb helyen tartott növények picit később. De mikor nyílik, az felejthetetlen látvány. Ha éppen nem virágzik, akkor is szép, mert a levelei is jól mutatnak.

 

 

Származási helye Ausztrália, pontosan Tasmania és széles körben elterjedt a földközi tengeri meleg és hegyvidéki trópusi tájain. Invazív növény, eredeti élőhelyein sűrű telepeket hoz létre és megakadályozza az őshonos növényzet fejlődését. Európában az 1800-as évek eleje óta terjedt el és került forgalomba, jelenleg a 100 legveszélyesebb faj listájára is felkerült. Mivel hazánkban csak teleltetéssel oltható meg az életben maradásuk, itt kordában tudjuk tartani.

 

 

Elég gyorsan növekednek, eredeti élőhelyén hatalmas fák lesznek, de cserépben nyilván nem fog akkorára nőni. De tudjuk szabályozni is a növekedésüket, virágzás után meg lehet metszeni.  Gyökérzetük mélyre hatol, amely lehetővé teszi számukra, hogy száraz körülmények között is életben tudjanak maradni. Ha a földje nagyon kiszárad, a levelei becsukódnak.

 

 

Nem szereti a meszes talajt így neki megfelelő savanyú földbe ültessük. Tavasztól őszig a kertbe kirakhatjuk jó napos helyre, aztán késő ősszel amikorra már megjelennek a következő évi virágszárak, ha lehet hűvös, világos helyre vigyük be és kevés locsolással teleltessük. Mikor elkezd nyílni, lehet emelni a víz adagját. Én először a fűtetlen üvegházba vittem be, de sajnos mivel elég párás ott a levegő, elkezdtek a virágszárak penészedni és lehullani. Úgyhogy átvittem a teleltetőbe, ami szintén jó világos de 13 fok van és ott most úgy látom jól is érzi magát. El is kezdtek nyílni a megmaradt virágok, szerencsére hiába potyogott le sok virág, így is jól mutat.

 

Érdekesség:

 

Argentinában él egy orosz származású hölgy, Elena Lakovleva,  aki írt egy nagy sikerű recept könyvet, amiben vadon élő növényekből készít ételeket. Azt írja,hogy  az acacia dealbata növény virágzatából is lehet készíteni likőröket, joghurtokat, szószokat, krémeket és még egy süti receptet is találtam.

 

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás