Tellima grandiflora Rubra
TELLIMA GRANDIFLORA RUBRA

 

A Tellima a Saxifragaceae családba tartozik, és eredetileg Észak-Amerikából származik. Nevét a latin “tellus” szóból kapta, ami földet jelent, utalva ezzel a növény földbe mélyülő gyökérzetére. Magyarországon is egyre népszerűbbé válik, és egyre több kertben találkozhatunk vele.
Különlegessége az, hogy egész évben örökzöld marad. A levelei hasonlítanak a Heuchera leveleire, némelyiknek télen szépen színesedik, ami még vonzóbbá teszi a növényt. A növény magassága általában 30-40 centiméter, de ideális körülmények között akár 60 centiméterre is megnőhet.
A Tellima virágai igazán különlegesek. A tavasszal megjelenő apró, fehér vagy rózsaszín virágok hosszú száron nyílnak, és egyedi formájuk miatt igazi látványosságot nyújtanak. A virágokat körülvevő örökzöld levelek még jobban kiemelik a virágok szépségét, és egy harmonikus egészet alkotnak. Igazi túlélő is, hiszen képes alkalmazkodni a különböző körülményekhez. A növény jól tűri az árnyékot, de a félárnyékban is szépen fejlődik. A hidegebb téli hónapokat is jól átvészelik, így nem kell aggódnunk a növény túléléséért.

 

Tellima grandiflora Rubra virágja
TELLIMA GRANDIFLORA VIRÁGJA

 

A Tellima nem csak szép, de hasznos növény is. A gyökerei mélyre hatolnak a talajba, így segítenek a talaj szerkezetének javításában és a talajerózió megelőzésében. Emellett vonzza a hasznos rovarokat, mint például a méheket és a pillangókat, így hozzájárul a kertünk ökoszisztémájának fenntartásához.
Gondozása sem igényel túl sok időt és energiát. Tavasszal trágyázzuk meg kis komposzttal és a virágzás után érdemes eltávolítani a hervadt virágokat, hogy a növény energiáját a következő virágzásra tudja fordítani. Magról könnyen nevelhetjük, (én is arról ültettem minden változatomat), vagy tudjuk később tőosztással is szaporítani. Magvait a legideálisabb ősszel elvetni, mert hideghatás kell nekik a csírázáshoz.

 

Tellima grandiflora
TELLIMA GRANDIFLORA

Összességében elmondhatjuk, hogy a Tellima egy igazán különleges növény, amely a kertünkben igazi csodát varázsolhat. A varázslatos virágok és örökzöld levelek kombinációja nem csak szép látványt nyújt, de hasznos is a kertünk számára. Ha szeretnénk egyedi hangulatot teremteni a kertünkben, érdemes elültetni egy vagy akár több növényt. Biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk csalódni!

 

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás