A júniusi kert Végre meleg van napközben, az összes növény kikerült végre a teleltetőből, a júniusi kert teljesen kizöldült, kiszínesedett a sok nyíló virágtól. Idáig igazán nem lehet okunk panaszra, az időjárás kegyes volt hozzánk, rendszeresen jött eső, így a kertet keveset kellett locsolni még és gyönyörű formáját mutatja. Az első rózsa virágzáson már túl vagyunk , csodásak voltak idén, most a kert többi növénye kezd nyílni.

Chitalpa Tashkentis

Nagy kedvencem a Chitalpa Tashkentensis azaz Taskenti Trombitafa. Ezt a fát sok évvel ezelőtt egy kedves ismerősöm kertjében pillantottam meg és egyből beleszerettem. Mivel árnyékos volt sok évig a kert, nem volt helye nálunk, de most már hogy napos kert lettünk, egyből beszereztem egy példányt. 3 éve egy kis gyökeres ágat kaptam és nagy örömömre nagyon gyorsan nőtt. Következő évben már virágzott is és mostanra már szép kis fácskává cseperedett. Ahogy kihajt késő tavasszal, minden ágán megjelennek a virágcsomók, és onnantól kezdve egész nyár végéig folyamatosan virágzik. Legalábbis tavaly így történt, remélem ezt a jó szokását megtartja  a jövőben is. Fodros virágai nagyok és szépek, egyik ősének a szivarfának virágaira hasonlítanak. Hiába trópusi a kinézete, hazánkban teljesen télálló.

 

 

Idén az első nyíló hortenziám a Sybilla

 

 

Ez az impozáns, magas egynyári növény a Nicotiana Sylvestris. Nagyon nehezen, de végre sikerült meghonosítani a kertünkben, és most már saját maga gondoskodik elszórt magjaival, hogy következő évben is díszítheti a júniusi kertet majd. Nagyon tetszik a termete, a különleges virágai és hogy nagyon kellemes az illata is.

 

A másik nagy termetű növényemmel a Tetrapanaxal is nagyon elégedett vagyok, tavaly ültettem ki és idén nagyon belejött a növekedésbe. A legnagyobb levele most 1 m átmérőjű. Nagyon szeretném már látni, hogy mekkora lesz pár év múlva! Az biztos, hogy nem tűnik el majd a növények között 🙂

 

 

A juharok nagy kedvenceim, idén anyák napjára Szasza lányom meglepett ezzel a különleges juharral. Azt hiszem levél színével nagyon kitűnik a társai közül. Red Flamingo a neve, és új levelei rózsaszín, zöld és fehér foltosak, amik később zöld fehér tarkává érnek idővel. A szára vörös, és amikor nagyobb lesz télen is csodás lesz, mert vörös törzsét fehér csíkok borítják majd. A rózsaszín virágú növényekért nem vagyok oda, de ez a juhar ezzel a levél színével így is elvarázsol.

 

 

Hamarosan nagy házfelújításba kezdünk és mivel a sok cserepes növényem útban lesz,  be kell hordanom őket a kertbe. Sajnos nincs annyi helyem a kertben és asztalaim vagy polcaim sem ahova rakjam őket. Sok cserép mesevirágom van, ezeknek az jutott eszembe, hogy toronyba kellene raknom őket. Egy vékonyabb vasrudat levertem a földbe és a cserepeket a cserép alján levő vízelvezető nyílásnál a rúdra húztam egymás fölé. Stabilan állnak, remélem jó lesz így nekik. Szebben mutatnának ha szép agyagcserepeik lennének, de ha megnőnek úgysem fognak a cserepek látszani, mert a növények csüngeni fognak. Mivel sok cserepesem van még, kell vennem még rudakat, mert jelenleg csak kettő volt itthon.

 

 

A sok cserepes Hostámnak még voltak polcaim, ők jó helyet kaptak. Ezt a nyarat minden kényesebb növényemnek ki kell bírnia valahogy, aztán jövőre mindegyik visszakerül a megszokott helyére majd. A csigákkal idén is küszködöm, idén valahogy még több van mint az elmúlt években. Már minden házi praktikát bevetettem, (tojáshéj, kávé, fokhagyma) sajnos nem túl sok sikerrel. legjobban most a Ligulariám szenvedte meg a támadásaikat, de összességében valahogy a kert nagy része még szépen mutat. Ha egyszer véglegesen sikerül majd elűznöm őket  a kertből az egy csoda lesz!

 

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás