A kert, most március végén, az elmúlt 2 hideg éjszaka után ismét nagyon szép napra ébredt. Szerencsére itt Budapesten nem volt olyan hideg éjszakánk, hogy lefagyjanak a kihajtott növények, egyedüli károm a hatalmas széltől lett, ami a frissen becsomagolt, már levelet nyitó banánomat kettétörte. Pedig annyira örültem, mert az idei enyhe tél miatt abszolút nem fagyott vissza és jó magasról tudott volna nekiindulni az idei nyárnak. A madarak is dalolnak egyfolytában, most is az ő hangjukat hallom a háttérben.  Minden évben felnevelkedik nálunk 2 fészekalj cinege, általában fekete rigó is fészkel a kerítésünk borostyánjában, valamint vadgalamb az akácfán és egy “láthatatlan” kismadár is, akit egyik évben sem látok, de mikor lehullik ősszel a sok levél a Flamingó juharomról, akkor mindig máshol az ágak tövében ott egy kis üres fészek. Idén megpróbálok majd szemfülesebb lenni, hátha ki tudom deríteni ki lehet nyaranta a juharunk lakója.

 

 

A hunyorok már kezdenek magot érlelni és a kert is már ébredezik körülöttük.

 

 

Rengeteg Györgyikém van, nagyon jól érzik magukat  nálunk már szinte mindenhol megjelentek. De hiába van sok belőlük, próbálok minden évben egy másik fajtájukból is beszerezni. Nagyon kedvelem őket. Az Egyvirágú csillaghagyma igazán jó társaság a számukra. Abból csak kékem van, de létezik belőle rózsaszín és kékesebb változat is. Elszórja a magjait, nagyon könnyen szaporodik a kert többi részén is így hagytam elterjedni, szép látvány a sötétkék Györgyikékkel.

 

 

Két kedvenc Primulám van, ez az egyik, amit pár évvel ezelőtt kaptam Szandra lányomtól. Furcsa mód évekig nem virágzott, így idén nagy meglepetés hogy most nyílik.

 

 

A másik pedig Édesanyám börzsönyi kertjéből való, ez az első Primula ami tavasszal virágzik nálunk. Ahogy melegszenek a napok, egyre több virágot hoz, el tudok nagyon ámulni rajta, hogy fér el ennyi virág egy kis növényen. Ha elvirágzik majd szétültetem, szeretném ha több helyen is lenne a kertben.

 

 

Ma reggel vettem észre a középső ágyásban ezt a kis Kakasmandinkót. Volt nekem régebben a hagyományos sárga változat, de eltűnt az évek folyamán. Ezt ősszel rendeltem, ez az első nyílása, de hogy meddig marad meg, azt majd meglátjuk. Ez egy szép majdnem fehér színű változat , a White Beauty. Valóban ahogy a neve is sugallja, igen szép.

 

 

A Tetrapanaxot egy kedves ismerősömtől kaptam, 2 sikertelen vásárlás után. Tavaly ültettem ki, télen jól betakartam és idén elég korán kihajtott.   Nagyon szeretem, most olyan mint egy mini kis pálmafa. Remélem idén már nagyobb leveleket fog hozni mint tavaly, meg is fog kapni ezért minden jót! Majd megmutatom, ha igazán impozáns látvány lesz már. (A széna a tengerimalackáink bogyóival megspékelve a bokraim alá szokott kerülni, ezért látható alatta )

 

 

A fák és a cserjék is kezdenek levelesedni, mint már írtam többször szeretem a színesedő levelű cserjéket. Tavasszal is több szépen mutat mikor kihajt. A képen elől egy Hólyagvessző (Physocarpus opulifolius Luteus), mögötte pedig a narancsos, egy Gyöngyvessző (Spiraea japonica Goldflame)

 

A kert látványos növénye a Tollas gyöngyvessző ( Sorbaria sorbifolia sem ) is tavasszal. Idáig cserépben tartottam, sokat agyaltam rajta ki merjem e ültetni, mert a külföldi fórumokon olyanokat írtak, hogy kiírthatatlan lesz idővel. A télen kiszedett sövényünk helyén levő nagy ágyásba került most, figyelni fogom és kiszedem alóla majd ha megjelennek a sarjai. Nagyon szép kis cserje, nálunk még nem nyílt, de talán most hogy szabadon nőhet, idén nyáron a virágját is láthatom majd.

 

A kert újdonságai: Törpe fenyő és Kakukkfű fácska

Az örökzöldek sok évig nem voltak kertünk részei, de mostanában próbálok egyre többet beszerezni belőlük. Télen amikor lehullanak a levelek, nagyon üresnek tud hatni a kert, így ezt orvosolni kellett. Egy részen ahol egy utat szeretnék létrehozni oda elkezdtem most ültetgetni szegélynek mini örökzöldeket. Az egyik ilyen a bal oldalon a Törpe ezüstfenyő ( Picea pungens Waldbrunn). Ez kb 50 cm magas és 100 cm széles lesz sok év alatt, Úgyhogy úgy ültettem, hogyha megnő, akkor se nyúljon be a járófelületre.  Mögötte látható egy kis Kakukkfű fácska. A kakukkfüveket is idén kezdtem gyűjtögetni, szeretném ha be tudnék szerezni egyre több színben.

 

Ideje befejezni ezt a bejegyzést, bár még sok mindenről tudnék írni, de így is hosszúra nyúlt. Mostantól talán sűrűbben fogok jelentkezni, mert a kert is beindul és lesz mit mutatnom. Akit érdekelnek még a fotóim az instagramon megtalál.

 

Kattints a post értékeléséhez!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás