Régen ha egy érdekesebb növényhez hozzá akartam jutni, az ebayen keresztül vásárolgattam. De mostanra már mindegy hogy egy különlegesebb trópusi vagy kerti növényt keresünk mind megvásárolható kis hazánkban is. Én egy olyan kertet szerettem volna létrehozni, ahol mindig virágzik valami. Természetesen ez alól a téli időszak sem kivétel. Állandóan böngészem a külföldi fórumokat meg az instagramot, és keresem, hogy másoknál milyen nyíló bokrok virágoznak a tél folyamán. El is kezdtem gyűjteni a télen nyíló cserjéket, minden évben gyarapítom 1 újabbal a gyűjteményemet. Nincs annál csodálatosabb, mikor a hideg télen egyszer csak tele lesz illatozó virággal egy bokor a kertben, érdekes módon, mindig vannak olyankor is már korán ébredő rovarok akik jönnek lakomázni.

Nálunk először decemberben mindig a Helleborusok kezdenek virágozni. Nagyon szeretem őket régóta gyüjtöm is és szaporítom, mára elég sok Hunyor nyílik náluk decembertől áprilisig sorban. Tavaly ez a szép sárga Helleborusom nyílt elsőnek december végén.

 

Helleborus

 

Januárban minden évben menetrendszerűen indul a  Chimonanthus praceox virágzása. Azt hiszem 10 éve ültethettem, mára már nagyon nagy bokor lett, rengeteg virág nyíladozik és illatozik rajta a hideg teleken.

 

Chimonanthus praceox

 

Az Instagramon szerettem bele egy hatalmas futónövénybe amiről sosem hallottam addig, Garrya Elliptica James roff  a neve. Azonnal elkezdtem keresgélni és végül az Ebayen az Egyesült Királyságból tudtam egy szép bokrot rendelni. Nagyon jópofa barkához hasonló, de annál sokkal díszesebb virágzata van, ami ha jól érzi magát, 30 cm hosszúra is meg tud nőni. Idővel nagyon nagy növény lesz, ahogy látom nem nő túl gyorsan, nekem már 2 éve megvan és nagyon keveset nőtt. De virággal megörvendeztetett már, nagyon tetszett, várom hogy nagy bokor legyen, ritka szép látvány lehet rengeteg virággal. Enyhébb időben már decembertől is nyílhat.

 

Garrya Elliptica James roff

 

Ami szintén decembertől nyílhat, de nálam csak márciusban nyílott tavaly , az egy szép bangita, a Viburnum tinus Eve Price. Szép örökzöld tömött bokor, rengeteg virágot hoz, nagyon mutatós. Rózaszín bimbói ősztől már a bokron vannak, de nyílni csak télen kezd majd el.

 

Viburnum tinus Eve Price

 

Februárban már több cserje is kibontakozik, az egyik a Lonicera fragrantissima, amint a nevében is benne van nagyon illatos. Nincsenek túl nagy virágai, de ellepik a bokrot és az ébredező rovarok nagyon szeretik. Háttér növénynek érdemes ültetni, mert az év többi részében nem olyan mutatós a levélzete. Nálunk a tó mellett van, előtte van egy hatalmas csíkos zebrafű, ami mikor még a bokor nyílik teljesen alacsony és a nyár folyamán kb 160 cm magasra megnő, addigra már magára vonja a tekintetet.

 

Lonicera fragrantissima

 

Egy másik februári cserje szintén egy lonc, Lonicera Elisae. Szintén bókoló virágai vannak, ez egy szellősebb cserje mint az előző, és rövidebb ideig nyílik.

 

Lonicea Elisae

Ilyenkor nyílik még a Jasminum nudiflorum és a Viburnum x bodnantense. A téli jázmin kicsit hamarabb kezd nyílni és a bangita nem sokkal  később követi is.  Azért említem így együtt őket, mert nálunk egymás mellé vannak ültetve és szépen mutatnak együtt.  Elég régen ültettem őket, talán 20 éve , mostanra már szép magas bokrok lettek. A szomszéd tűzfala előtt van a legtöbb téli cserjém, télre lombbal takarom is őket, így elég védett helyen vannak.

 

Jasminum nudiflorum és a Viburnum x bodnantense

 

Február és március között még egy cserjém nyílik, az Abeliophyllum distichum ( Koreai hóvessző). Ez a többinél egy alacsonyabb, inkább elfekvő bokor. Pont tegnap néztem, kicsit meg van zavarodva, mert már nyílik rajta 1-2 kis virág. A virágai nem túl nagyok de intenzíven illatosak, szépen mutatnak az egészen sötét ágain.

 

Abeliophyllum distichum

 

A Hamamelisek tavaly március legelején nyíltak de volt olyan év, hogy már januárban. Függ attól mennyire kemény a tél. Van egy rokonuk a Parrotia Persica fám, annak is egy időben kellene nyílni ezekkel a varázsmogyorókkal, de az valamiért az még nálam nem virágzott. A Hamamelis virginiana az alapfaj, az korábban nyílik és egy kicsit kisebb virágú mint az intermedia Diane. Az utóbbi sokkal szebb is. Az első úgy került hozzám, hogy egy másik növényt rendeltem az Egyesült Királyságból és virágzáskor derült ki, hogy nem azt küldtek amit rendeltem. Sebaj, szépen fejlődik, és idén már nagyon sok bimbó van rajta, úgyhogy szép színfolt lesz idén már a kert ezen időszakában.

 

Hamamelis virginiana

 

Hamamelis intermedia ‘Diane’

 

Tavaly találtam egy pécsi kertészetet az interneten a Plantheon kertészetet, ahol rengeteg szép magnoliát forgalmaznak. A legtöbbjük savanyú talajt igényel, de ez a kertészet olyan alanyra oltja őket, hogy ahol nem savanyú a talaj ott is nagy valószínűséggel megmaradnak. Én egy nagyon szép fajtát a Magnolia loebnerii “Mags Piruette” tömvetelt virágút rendeltem tőlük, ami idén tavasszal nyílt is már,  ezzel a videóval zárom a felsorolásomat. Ez egy korai magnolia, nem nő nagyon magasra, sűrű gömbölyű alacsony bokorrá fejlődik.

 

 

 

Idén 2 újabb cserjével gazdagodtam, egy Stachyurus chinensis ‘Celina’ és egy Edgeworthia chrysantha ‘Grandiflora nevű cserjével, amiket cserepekben tartok. Már bimbósak, kíváncsian várom a nyílásukat, képeken nagyon szépek, így sokat várok Tőlük. Majd mutatom őket ha kinyíltak és írok bővebben is minden cserjéről amiket itt most bemutattam. Nem soroltam fel a hóvirágot, meg a barkát, hiszen azokat mindenki ismeri, de azok is hozzátartoznak természetesen a téli kertekhez.. Remélem kedvet kap mindenki aki elolvassa, hogy ültessen belőlük és télre is kivirágoztassa a kertjét.

Megszakítás