Szerintem nincs olyan ember aki ne szeretné az őszt, varázslatos színeivel, ahol téli alvásra készülődve csodálatosan színesednek nagyon sok cserjének a levelei mielőtt lehullanának. Én annyira szeretném, ha a kertem ilyenkor egy hatalmas színözönné válna, de sajnos erre csak 2 éve jöttem rá és ez a színesedő levelű növények gyűjtése csak nemrég kezdődött nálam.  Most amikor készítettem pár fotót, már lepotyogott több Hamamelisnek és más színesedő levelű cserjémnek is a levele, de azért megmutatok egy párat a most láthatókból.

2 éve a kert közepén álló hatalmas fűzfánk megadta magát és egy nagy esős időszak után kidőlt. Először nagyon el voltam keseredve miatta, de aztán előjött a tervezgető énem és azt gondoltam, hogy most olyan fákat ültetek majd helyette amiket végre szeretnék. Akkor úgy választottam, hogy olyan fa álljon a helyén ami ősszel színesedő levelű. A választásom egy Parrotia persica Október fajtára esett így vettünk egy korosabb fát belőle. Sajnos mivel lassan növő még nem igazán nőtt sokkal magasabbra idén sem, de a levelei csodálatosan színesednek ebben az időszakban. Mutatom, hogy éppen most micsoda gyönyörű!

 

 

A másik fácskám egy Szeldelt levelű ecetfa, amit én nem hagyok nagyon magasra nőni hanem szétterülő koronát metszek neki minden évben. Ilyenkor ő is szépen hozza a formáját, vannak rajta elnyílott virágok is amik elég mutatósak és a levélzete is elég feltünő.

 

 

Van még egy nagy juharunk is, egy Acer Norwegian Sunset fácska, ez is szépen fog sárgulni, de még egyenlőre alig színesednek a levelei, így kimarad a felsorolásból. Viszont megmutatom a másik nagy kedvencemet, a Bóbita cserjét, amire ha ránézünk, a leveleit látva egyből megállapíthatjuk hogy a Hamamelisekhez tartozik. A többi ahogy írtam már lepotyogott, de ez a kis alacsony cserje most még magára vonja a figyelmet.

 

 

Szépek még a különböző Hortenziák is, azoknál is fajtánként változnak az őzi levélszínek. Nálam a legtöbb cserépben nevelkedik, ilyenkor egybe húzom őket ősszel és kapnak majd egy nagy lombtakarót télre. Már sok éve ez a fajta téli védelem vált be nálam, sosem fagy ki egyetlen cserép hortenzia sem.

 

 

Szintén a japán juharokat is cserepekben tartom, azok is színesednek ősszel, ez a sárgán fénylő, az Acer palmatum Katsura

 

 

A Weigela florida Wings of fire szintén egy szépen színesedő rózsalonc, ő is most kezdte még a színesedést.

 

 

Másfél éve vásároltam ezt a Quercus palustris ‘Green Dwarf’ nevű mocsári tölgyet, ami nem fog magasra nőni, viszont idővel szép széles koronát növeszt majd.  A virágágyásban nevelkedik a szomszéd tűzfala mellett, és mostmár potyogtatja a leveleit, így a képen már jócskán veszített a lombjából.

 

 

A végére hagytam a Nandia domesticát – a Japán szentfát, ami év közben zöldes árnyalatra “kopik”, ősszel elkezd vörösödni és egész télen a hidegben ragyogó vörös színben pompázik majd. Akkor is meg fogom mutatni. Ha esne a hó, a fehér környezetben lenne igazán gyönyörű.

 

 

Van még cserépben egy másik fajtám is ami sárga színű, de azon egyenlőre nem látok semmi színesedést még.

 

Ezek közül a cserjék közül magam is, mint ahogy írtam többet cserépben tartok, így akinek csak egy erkélye van, de szeretne ősszel színesedő leveleket látni, annak sem kell lemondani a látványról. Nagyon sok szép őszi lombú növény van, mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

 

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás