Az Egyesült Államokban Giorgiaban van egy neves faiskola az ItSaul Plant akik különleges növényekkel foglalkoznak. 1997-ben alakultak, az egyik alapítójuk Ozzie Johnson kerttervező, aki bejárta a világot, hogy új növényfajtákat gyüjtsön. Az ItSaul Plantnál begóniákkal, hortenziákkal, fűszercserjékkel, japán juharokkal foglalkozik. A Királyi Kertészeti Társaság az RHS Chelsie Show az Év növényévé választotta Ozzie Johnson által bevezetett Mahonia eurybracteata “Soft Caress” növényt. 1901-ben fedezték fel és Ozzie szerzett először magokat róla egy ázsiai útjáról.

Ez a növény nagyon különleges, főleg a Mahoniák között, hiszen elég ránézni és már látni is a különbségeket. Tüskéi egyáltalán nincsenek, légies,  pálmához hasonló levelei, dúsan omlanak egymásra. Igazán látványos szép cserje. Most a napokban nyílnak fürtökben sárga apró virágai, amit lelkesen látogatnak a méhek és a lepkék. A virágokat mélykék dekoratív termések is követik majd.

 

 

Szereti félárnyékos helyet, napi 2-4 óra napfény kell neki, és a gyengén lúgos nedves, jó vízáteresztő talajt kedveli. Hajtásról lehet szaporítani, de szaporítása növényi szabadalommal védett, így ne próbálkozzunk vele. Magját elvethetjük, de nem valószínű, hogy ugyanolyan növény lesz a felnövekvő csemetékből. Időnként gyökérről is kihajt sarj róla.

Télálló cserje, de én cserépbe ültettem és inkább beviszem majd télre az üvegházba, így nem kell takargatnom. Nem igen kell metszeni, de gondolom a télen elfagyott ágakat tavasszal el kell távolítani róla.

 

 

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rating*

Megszakítás