A Dáliák több mint 200 éve ismert növények Európában. Akkor kerültek ugyanis Mexikóból az első tövek Franciaországba. Abban az időben főleg egyszerű virágú fajták voltak ismertek, de azóta a világ kertészei megalkottak szebbnél szebb fajtákat. Mostanra ismerünk egyszerű, félig telt, telt, örvös, kaktusz virágúakat, valamint a gömb pompon dáliák is nagyon divatosak. Léteznek alacsonyabb, magasabb fajták is, mindenki megtalálja ami legjobban illik a kertjébe.

 

 

Amerikában is nagy kedvenc ez a növény, ott is vannak nemesítők, akik csodás új fajtákat hoztak létre. Az én személyes kedvencem a Honka dália, amit egy amerikai úr J. Arthur Kieffer nemesített ki 1990-ben az Egyesült Államokban. Én még az Egyesült Királyságból vettem az első töveket kb. 6 éve, de azóta már itthon is hozzájuk lehet jutni. Szeretem az egyszerű virágú növényeket, ez a gyönyörű dália pedig csillag alakú világító sárga virágaival teljesen elvarázsol mindig ha ránézek. Az is egy pozitív tulajdonsága, hogy illatos. Ne úgy képzeljük, hogy elhaladunk mellette és megcsap bódító illata, hanem közel kell hozzá hajolni, hogy megérezhessük, és ha jól vettem észre nem is minden napszakban érződik.

 

 

 

A Dáliák nem kedvelik a forróságot, a száraz talajt, ezen a meleg nyáron nálam csak nyár vége felé kezdtek nyílni, most meg hogy hűvösebbre fordult az idő, párásabb nedvesebb az időjárás, ezt nagyon élvezik. Remélem még elhúzódik sokáig az ősz és az első fagyok még váratnak magukra. Ha az bekövetkezik akkor cselekedni kell, és fel kell szednem a dália gumókat, hogy elszállásoljam őket télre, fagymentes helyre. Leszoktam olyankor vágni az ágait kb 20 cm magasra, ládákba teszem egymás mellé és földdel takarom őket. Én kb 13 fokos helyen tudom teleltetni, ott időnként nagyon kevés vizet azért adok nekik a tél folyamán. Tél végén, a tavasz közeledtével már hajtani kezdenek, olyankor szét szoktam szedni a gumókat úgy hogy minden gumóhoz tartozzon legalább egy kihajtott ág és külön cserepezem őket nagy cserepekbe, úgy nevelem tovább. Kiültetni csak akkor lehet ha már melegszik az idő és egész biztosan  fagymentes napok követik egymást. Így ismét elkezdődik kerti életük és a következő őszig élvezhetjük újra a virágait. Nem igazán fogékonyak betegségekre, legalábbis nálam sosem támadta meg őket még semmi, így remélem még sok sok évig újra ültethetem őket minden tavasszal.

 

 

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rating*

Megszakítás