Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2020 / Nehéz időkben

Nehéz időkben

 Nehéz napokat él át most mindenki a koronavírus miatt. Aki teheti otthon marad. Én is mint oly sokan, itthonról dolgozom, ami számomra nagyon jó, még több időt tudok a kertre fordítani. Már kész vagyok a metszésekkel, és a meleg napok hatására a gyomok nagyon elkezdtek nőni, így bőven van mit gyomlálni is. A hunyorjaim még mindig gyönyörűek, bár a meleg miatt lassan elnyílnak. Szép színessé változtatták kertünkben a tavasz kezdetét, mint mindig.

 

 

 

 

 

Ahogy eljön a meleg, egyik napról a másikra virágba borul a Pulmonaria officinalis is.

 

 

A pulmonaria a borágófélék családjába tartozik, rokonságban van a nadálytővel és a nefelejccsel is. Magyarul pettyegett vagy orvosi tüdőfűnek is nevezik. A tüdőfű számára a legjobb, ha úgy ültetjük, ahogy a természetben is él. Dél és Közép Európa hegyvidékeiről származik, ahol a fák rügyfakadása előtt virágzik tavasszal, majd mire a nagy melegek jönnek, a fák lombjai beárnyékolják. Mindenképpen félárnyékos, árnyékos helyekre ültessük. Nem agresszívan, de kúszó gyökérzetével szépen terjed. Tavasszal levelei ezüst pöttyösek, ami a nyár folyamán eltűnik és árnyékos helyen visszazöldül. Nevében a pulmo szócska tüdőt jelent. A középkorban próbálták használni  a tüdőgyógyításban, mivel foltos levele a beteg tüdőre hasonlít, de hatásosságát később nem lehetett igazolni. Nagyon sok fajtája létezik, érdemes ültetni belőlük az árnyékosabb kertrészekbe.

 

 

2018 áprilisában ültettem be a kert közepét, főleg árnyékkedvelő növényekkel. Egy nagy fűzfa magasodik az ágyás fölött, ami kellemes árnyékban tartotta nyáron az itt beültetett növényeket. Sajnos tavaly az egyik vastag ága letört egy nagy viharban, így idén több napsütés éri majd őket. Aggódom pár növényért, hogy fogják bírni az égető napsugarakat, de legrosszabb esetben, majd áttelepítem őket máshová. Kedvelem a kerti vas elemeket, nagyon otthonossá lehet varázsolni velük a kertünket.

 

 

Ezt a madarat egy ismerősöm vette egy bolhapiacon, tőle került hozzám. Kicsit rozsdás itt ott, majd lekezelem és átfújom, szeretném a tó mellé állítani. Csak akkor teszem majd ki, ha lombosodik a sövény és nem látnak be az utcáról, mert féltem, nehogy elvigye valaki.

 

 

Itt van egyik nagy kedvencem a Japán szentfa. Egész évben gyönyörű. Friss hajtásai vörösek, és ezen az enyhe télen volt rajta virág is. Mióta itt van a kertünkben, igazán hideg telek nem voltak, de ha kemény tél jönne, valőszínű takarni kellene, mert a lombja visszafagyna. Örökzöld, így télen is varázslatos. Kevés örökzöld növényünk van, így próbálok mostmár beszerezni minnél több örökzöldet is, mert télen mikor minden visszafagy és lehullik, üresnek tűnik számomra a kert.

 

 

Már sok mindent kipakoltam a teleltetőből az üvegházba, ott sokkal több fényt kapnak és amik a teleltetőben lehullatták a leveleiket, azok hamarabb ébredeznek majd. Tegnap délután egy vörösbegynek is megtetszett a hely, nagyon sokáig elidőzött benn. Mostmár estéként óvatosan zárom be, jól körül nézek, nehogy valaki benn maradjon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Rating*