Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2018 / Bomarea edulis/ hirtella

Bomarea edulis/ hirtella

 

Nagyon régóta szerettem volna Bomareát. Növényt egyáltalán nem tudtam venni az ebayen, és a magokat is arany árban adták. De nagy szerencsémre, egy nagyon kedves szintén növényőrült ismerősömnek sikerült magról nevelnie, így Tőle sikerült egy kis növényhez tavaly hozzájutnom.

 

 

Első ránézésre látni, hogy hasonlít a virágja kicsit az Alstromeria virágzatára. Ez nem véletlen, hiszen abba a családba tartozik.

 

 

De hol is fedezték fel ezt a szép növényt?

1768-ban 2 botanikus természettudós, Sir Joseph Banks és Daniel Solander, Rio de Janeiroban próbált partra szállni, szerették volna feltérképezni a Brazil trópusi őserdők növényzetét, amikről idáig nem nagyon volt tudomásuk. A portugál kormányzó viszont meghiúsította ezt a partraszállást, így csak távcsövön keresztül tudták fürkészni a tájat. Mivel így nem tudtak a növényekhez hozzájutni, titokban éjjel kellett kijutniuk a hajóból és kb. 300 növényt sikerült összegyűjteniük. Köztük volt a Bomarea Edulis is. Sydnie Parkinson hajőművész készített is róla egy akvarellfestményt ami jelenleg is látható a londoni Természettudományi Múzeumban.

 

 

Az Alstromeriával ellentétben ez egy futó növény. Ez a fajta pedig talán a legnagyobb területen elterjedt Bomarea, ami annak köszönhető, higy kis gumói ehetőek. Így élelmiszernek is termesztették itt ott Dél-Amerikában. Manapság szerintem senki nem eszi meg, csak gyönyörködik a virágzatában.

 

 

A leírások szerint júliustól kezdi a virágzást, de nálam most nyílik. Már majdnem mindent behordtam a teleltetőbe, de ő még kinn van, mert kb. 5 fokig bírja még kinn.  Az árnyékosabb helyeket kedveli, mindenképpen félteni kell az erős napsütéstől. Talaja legyen jó vízáteresztő. Én kevertem sok homokot és perlitet tavasszal a talajába, hogy a gumói nehogy elrohadjanak ha sok a nedvesség.

 

 

A múlt télen szárazon tartottam és teljesen visszahúzódott, de azt olvastam, hogyha nem akarjuk altatni és locsoljuk tovább, akkor télen, meleg helyen tovább fejlődik. Amíg az idő megengedi kinn marad még, de utána beszállásolom a teleltetőbe és amíg virágzik, addig egész biztosan engedem aludni térni.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x