Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2017 / Caladium

Caladium

Az első  Caladium példányokat 1773-ban gyűjtötték Nyugat- Braziliában a Madiera folyóból. Ezek a növények zöld levelűek voltak  és itt ott vörös és fehér foltokkal díszítettek. Caladium bicolorként jegyezték fel. 1857- 58 között 2 francia botanikus, Petit és Baraquin bejárta  Amazoniát és további 3 fajtát sikerült azonosítania. Amazonián kívül további fajokat találtak Dél Mexikóban, Peruban, Puerto Ricoban és a Karib tenger szigetein. Így került Amerikába ez a csodás trópusi növény, ahol azóta is hatalmas érdeklődés övezi. jelenleg is Floridában van a világon a legnagyobb Caladium termesztés, melynek többségét Lake Placidban végzik. Ott akkora Caladium mezők vannak, amik teljes színpompájukban  vetekszenek a Holland  tulipánmezőkkel.

 

 

 

Én az Egyesült Királyságból rendeltem tavasszal a Caladiumjaimat.  A Caladiumokat lehet cserepes növényként is nevelni, vagy ha a talaj késő tavasszal már biztosan felmelegedett, a kertbe is kiültetni. Harmadik lehetőségként, érdemes zárt térben meleg helyen előnevelni és akkor kiültetéskor már szép bokros növényeink lesznek. Szereti a nedvességet, de nem szeret vízben állni, mert gumói akkor könnyen elrohadnak. Tehát jó vízáteresztő talajba ültessük. A másik fontos dolog, hogy kerüljük ültetéskor a napos helyeket, a Caladium a szűrt fényt szereti, így világos de nem napos helyre vagy árnyékba ültessük.

 

 

 

Virágzásra nem kell várnunk, hiszen gyönyörű színpompás leveleivel díszít elsősorban. Az árnyékos helyekre is színt visz élénk színeivel. Ősszel ha levelei lesárgulnak, ássuk ki a gumókat, aztán szellős helyen 1-2 hétig szárítsuk, majd eltehetjük papírzacskóban telelni a gumókat, hűvös, szellős helyre, vermikulitban, vagy száraz tőzegmohában.

 

 

Ha sikerül az átteleltetésük, akkor szeretnék újabb fajtákat is mert nagyon megszerettem őket.

 

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés