A tavasz kiszabadítja a virágokat, hogy színesre fessék a nevető földet.”

Reginald Heber

 

Idén a legelső cserjém ami nyílni kezdett még február közepén, a Lonicera fragrantissima. Az Egyesült királyságból rendeltem 2017-ben kis hajtásként. Mára jó nagyra nőtt és rengeteg virág nyílik rajta. Ha fúj a szél, a kert közepén is érezni az illatát. A tündércserje után, ez a növény a második nyíló bokrom idén. A kora tavaszi cserjékből évente beszerzek egy újabbat, idén egy Edgeworthia chrysantha apró bokrot vettem, remélem pár év múlva azt is mutathatom majd virágzó állapotban.

A tavasz tagadhatatlanul legnagyobb virágzó sztárjai a hunyorok. Mostanra hatalmas gyüjteményem van belőlük. Már ritkán vásárolok újabbakat, mert a saját szaporítasaim között is találok mindig valami ritkaságot. Mikor nyílni kezdenek, ők jelzik igazán, hogy vége van a télnek. Nálunk ilyenkor már rengeteg virág nyílik, várva az éhes rovarokat.

 

 

 

 

Mostanra minden nap rengeteg a tennivaló a kertben. Én minden ősszel az ágyásokra terítem a lehullott lombot, de mikor kezdenek előbújni a tavaszi hagymás növények, akkor lassan letakarítok mindent, mert ha nem teszem, csúnyán megnyurgulnak és könnyen elborulnak a hajtások. A kert közepén húzódó ágyás nagyobb kihívás, mivel vastagon kéreggel van takarva, de a lomb ősszel ezt a részt is beteríti. Itt nem tudom összegereblyézni, kézzel kell aprólékosan leszedegetnem, hogy ismét makulátlanul láthatóvá váljon a kéregborítás. Tavaly többéle talajtakaró növényt is ültettem a növények közé, idén remélem szépen benövik majd a területet. Most még kicsit foghíjas az ágyás, de már kezdenek a hosták és a lombhullató párányok is előbújni, úgyhogy 1 hónap múlva már ismét tömött tetszetős ágyás lesz belőle.

 

 

Kedvenc kispadom, ahol ha itthon vagyok, reggelente elkortyolom mindig a kávémat. Most még csak  a hunyorok nyílnak előtte, meg mellette a Lonicera elisae bokrom látszik.

 

 

A kispad fölött egy nagy ívre téli jázmin kúszik, de az már levirágzott. Idén elég gyéren virágzott. Mögötte pedig egy Kikeleti bangita áll. A bangitának rengeteg fajtája van, nekem is van többféle. Ez a legkorábban nyílók talán legismertebb fajtája. Virágainak nagyon kellemes marcipán illata van és nagyon mutatós is.

 

 

Az idei nagy kerti feladatom, 1 új kacskaringós nagyobb ágyás létrehozása a kert árnyékosabb részén, valamint egy kis kerti út kialakítása. Majd mutatom hamarosan a részleteket.

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás