Az idei január elég enyhe, sok az eső is  és ha kisüt a nap néha egész tavaszi időnek tűnik. Az egyik 1897-es kertészeti könyvemben ugyanilyen enyhe januárról írnak és így fogalmaznak:

“Ebben a csalóka tavaszban azonban azok a bizonyos ” legöregebb emberek” akik semmire sem emlékeznek, de mindenből tudnak valami konzekvencziát levonni, nem nagyon bíznak, mert az időjárásnak ilyen szokatlan időben való megenyhülését rendesen sokáig tartó zord tél szokta követni.”

Hogy így lesz e azt majd meglátjuk, főleg azért, mert már érezzük pár éve a globális felmelegedés hatását, ezért nem biztos, hogy ezek a régi népi jóslatok még helytállóak lehetnek.

Idén az első bokrom ami nyílott szokás szerint az Illatos tündérfa. Talán 15 – 20 éves is lehet, mostmár minden évben rengeteg virággal szokott megörvendeztetni . Napos időben már látogatják sokan a rovarvilágból, Fekete dongó is megjelent és egy Atalanta lepke is a napokban.

 

 

Nem messze tőle a tó túloldalán nyílik egy másik cserje is az Illatos lonc. Ennek is ahogy a neve is utal rá kellemes illata van, de mégsem látok annyi rovart a közelében, mint a Tündércserjén.

 

 

Azt gondolom nagyon fontos, hogy minél többen ültessünk télen nyíló cserjéket, nemcsak azért mert jól mutatnak a kopár kertben, hanem az ébredező rovarok miatt is, akiknek élelemként szolgálnak a hideg téli napokon. Nekem azt mondja életem párja mindig, hogy ezért szereti a kertünket, hogy ilyenkor is ide tudjuk csalogatni a rovarvilágot. Különben annyira érdekes megfigyelni azt, hogy vannak növények, amiket ha meghonosítunk a kertünkben, előbb utóbb megjelenik egy hozzátartozó rovar vagy bogár. Ilyen pl. a liliomnál  a liliombogár, ami sosem volt a kertünkben míg nem ültettem liliomot vagy  a Szomorú fűzfánál a Pézsmacincér és Salvia virágzásakor megjelenő szender ami mostanra már állandó látogatója a virágaimnak. Szeretjük a rovarok, bogarak sokszínűségét.

 

 

A picike Hamamelis virginiana tele van virággal, tavaly ültettem ki a kertbe, úgy látom jót tett neki, mert előtte levő években csak egy egy virág jelent meg rajta. Furcsa mód a párja ami egy nemesített fajta az még  messze áll a virágzástól. Ilyenkor már a Helleborusok is életre kelnek, izgalommal várom mindig, hogy az elszórt magokból, milyen virágok bújnak elő. Idén ők az elsők.

 

 

 

 A kert középső nagy ágyásában a ciklámenek is  ébredeznek, az a legnaposabb rész, a kert többi részén még most jelentek csak meg a kis virágok rajtuk. Nálam nagyon szeretnek lenni, elszórják a magvaikat és évről évre több lesz belőlük.

 

 

Az elmúlt években örökzöldekkel is tarkítottam a kertet, mert télen kopárnak tűnt sokszor. A középső szabálytalan alakú ágyásba csak törpe örökzöldeket ültetek a lágyszárú növények közé. Az egyik kedvencem egy tavaly vásárolt Törpe sárga erdei fenyő (Pinus sylvestris Moseri), amit azért szeretek, mert tavasztól őszig zöld színű, majd a hideg időszakot csodás arany színben alussza át. Nagyon lassan nő, de így is nagyon mutat, szinte világít a kertben.

 

 

És mint minden kertészkedőnek nekem is ilyenkor  tervezgetéssel  telnek a szabad perceim, mi mindent szeretnék idén megvalósítani a kertben… Hogy mit is? Például lecserélem az öreg Csodasövényemet, aminek a helyére még nincs meg minden amiket ültetni szeretnék, de a terv az, hogy nem sövényt, hanem egy nagy növénycsoportot szeretnék kialakítani, lesznek benne színes levelű cserjék, örökzöld bokrok, talán egy kis fa is. Változatos, minden évszakban mutatós növénycsoportot szeretnék összehozni. Valamint nagyon régóta szeretnék Veronikacserjéket, de elég ritkán is lehet kapni őket, nehezen viselik el a kertem talaját,( így csak cserepekbe tudom őket nevelni ) és mérsékelten fagytűrőek. De mivel egyszer élünk, valamikor el kell kezdeni,  így az első pár Hebe már úton van hozzám. Megint egy újabb szenvedély lesz már érzem! Valamint elég sok virágot is ültetek idén, egy részüket már elvetettem, de nagyon sok mag vár még, hogy földbe kerüljön. Az ültetéseket is felvezetem itt az oldalam kertésznaplójában.

Mindenkinek kívánok tervekkel és megvalósításokkal teli nagyon boldog új esztendőt!

 

 

Talán ez is tetszene

Megszakítás