Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2020 / Február 12.

Február 12.

Az előző bejegyzésem óta eltelt 11 nap és a kert rengeteget fejlődött. Azóta hatalmas szelek voltak, jégeső, villámlás, mennydörgés. Abszolút nem jellemző februárra a villámlás, dörgés, de valahogy mostmár semmin nem lehet meglepődni, annyira megváltozott az időjárás mostanra.

 

 

A tél végén virágzó bokrokat gyűjtöm, ha lehet minden évben szerzek be egy újabbat. Tavaly egy tél végén virágzó Boszorkánymogyoró bokorra esett a választásom. Régóta tetszett, úgyhogy ideje volt egyet beszerezni.

 

 

Létezik sok fajtája, az enyém a Hamamelis x intermedia ‘Diane’. A bimbók az ágakon ősz óta rajta vannak, és szinte pár nap alatt hirtelen borult virágba most.

 

 

Azért szeretem a tél végi- kora tavaszi cserjéket, mert ilyenkor már vannak ébredező rovarok, akiknek a virágaik élelemként tudnak szolgálni, mikor még nem minden kertben találnak eleséget. Az sem elhanyagolható, hogy általában ezeknek a cserjéknek a virágai illatosak és mikor egy téli napon végig sétálunk  a kopár kertben, nagyon jól esik a friss virágillat.

 

 

Azért a Heucherák most is hozzák a formájukat, nagyon nem tépázta meg őket a tél idáig és még most is szép színesek. Szeretem a színes levelű növényeket, mert amikor nem virágoznak, akkor is látványossá tudják tenni a kertet.

 

 

A Japán vesepáfrányom már nagyon tavaszt érez, nagyon beindult. Remélem még nem lesz korai, bánnám ha nagy hideg jönne még és lefagyna. Egyébként ez egy örökzöld páfrány, szépen mutat télen is. Azért ilyenkor a legnagyobb sztárok idén is a hunyorok. Most kezdenek nyílni, van olyan amin jelenleg 30 bimbó is van, annak nagyon várom már a nyílását. Nem mutogatom most sorban azokat amiket már az elmúlt években mutattam, csak azokat amik idén először virágoznak. Ezek főként magvetéseim eredményei. Sajnos a Hunyor magról való nevelése igazán türelemjáték, hiszen legalább 2 évet kell várnunk az első virág megjeleneséig. Csak reménykedni lehet, hogy valami szép új színt vagy mintázatút sikerült létrehozni. A tavalyi nyílóknál nem igazán volt szerencsém, nagyon sok, színtelen virágot produkált. De idén amik nyílnak már sokkal szebbek.

 

 

Ennek is halványak a színei, de tetszik, hogy a szirmok szélei lilásak. A többi bimbó ha kinyílik meglátjuk, hogy változni fog e a színe.

 

 

Az Ashwood Nurseries oldaláról rendeltem magokat 2017 ben. Ez az első növény amelyik nyílik. Megtartom, mert szeretem a sárga hunyort, és igaz, hogy van sárga foltos hunyorom másik is, de sok különbség van a kettő között.

 

 

 

 

A csoportképből a világosabb szintén elég világos árnyalat, de mégis szép életben, a külső szirmai rózsaszín többféle árnyalatában díszlenek. Az alsó sötét színű pedig egyik kedvencem a virág formáját tekintve. Gyönyőrű benne, hogy a porzói sűrűk és hosszúak. Tavaly egy ilyen már nyílt, amit kiültettem és most az is bimbós már. Kiváncsi leszek, hogy ezek a hosszú, dús porzók csak az első virágra jellemzőek vagy valóban ilyen marad.

 

 

Ez a fajta szép magas virágokat hoz és meghatározhatatlan színű, hullámos virágai szerintem nagyon jópofák. Őt is megtartom.

 

 

A végére hagytam talán  a legszebbet, igaz nem igazán szeretem a rózsaszínű virágokat, de ez inkább halvány lilás alapon, lilás bordó. Szerintem hasonlít a Helleborus ‘SP Mary Lou-ra. Bármire is hasonlít örülök, hogy ilyen mutatós hunyort is sikerült nevelgetnem. Ezeken kívül még lesz sok, úgyhogy izgalmas számomra várni a tavaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Rating*