Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2017 / Buxus helyett

Buxus helyett

Mindig is tetszettek az angol kertek csodás virágágyásai és zöldséges parcellái köré ültetett alacsony Buxus sövénye, amit gondosan nyírtak. Én is ültettem ilyet a kert napos részén a fal mellett végig húzódó részre a széles virágágyásom mellé. Imádtam, szépen növekedett, de sajnos nem tarthatott örökké. Az elmúlt években Magyarországon is megjelent a puszpángmoly, amit hírből sem hallottunk azelőtt. Az ország nagy területén mind kipusztította a Buxusokat és engem sem kímélt. Amíg pár napra elutaztam, mikor haza értem már a sövényem nagy része tönkrement. A baj az, hogy a bokrok belsejét kezdik el rágni, és mire észrevesszük, hogy élősködő van rajta, addigra már a külső ágakat rágja. Próbálkoztam permetezni őket minden héten, levágtam a lerágott ágakat, de sajnos menthetetlen lett az egész, úgyhogy fájó szívvel, de megszüntettem. Aztán idén egy kedves kertész barátomnak megemlítettem és ő egyből rávágta, hogy miért nem ültetek Ilex crenatat helyette? Nem is kellett nekem több, azonnal neki álltam felkutatni,honnan tudok szerezni ilyen növényt. Hazánkban nem sikerült hozzájutnom, végül Németországból sikerült szereznem 50 db kis 15 cm-es bokrot. Az Ilex creanatanak is sok fajtája van, aki ilyet szeretne, az olvasson utána az interneten. Sok különbség van köztük magasságban, színben és formában. Mivel alacsony sövényt szeretnék, az Ilex crenata Stokes nevű fajtát választottam. Ez a bokor nem nő magasra ha nincs nyírva sem, csupán 05-1 méter magasra és ami külön megtetszett benne hogy legyező formában nő, úgyhogy hamar összeérnek majd a bokraim.

 

 

 

 

Ma jelezték, hogy szállítják, úgyhogy neki estem és előkészítettem nekik a terepet, hogy egyből be tudjam majd ültetni őket. Szép íves széleket szerettem volna, úgyhogy méricskéltem, kijelöltem és felástam a hosszú részt.

 

 

A fű egy részét megmentettem, mert a páromat is ki akartam engesztelni, hogy megint a kedvenc füvéből veszek el egy darabot a virágágyásom miatt. Utána jó érett komposztot is beástam az új bokrok helyére.

 

 

Megérkeztek, kicsit zsúfoltan, soknak kiszóródott a földje is, de végeredményben jó állapotban voltak.

 

 

Szép, erős kis bokrokat kaptam, úgyhogy elégedett lehetek.

 

 

Ültetésnél vettem észre, hogy majdnem az összes cserépbe 2 tő van ültetve, úgyhogy óvatosan szétválasztottam őket és így elég 50 helyett, 96 növényem lett. Így szép sűrűn be tudtam ültetni őket és jó tömött sövényem lesz.

 

A végén jól belocsoltam őket és indulhat a növekedés! Most igazán boldog vagyok, végre megint visszatér a kertem szép dísze! Agyonra dolgoztam ma magamat, kezem , lábam fáj, de nagyon megérte. Régi vágyam újra megvalósul.

 

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés