A házunk nem az utcára nyílik szerencsére, hanem a kert végében van. Balról a kaputól ha jövünk a ház felé, végig magas cserjék sorakoznak. Ezeknek a cserjéknek a túloldalán, a kertben terül el egy íves virágágyás.

 

 

Ezen a részen sok éven keresztül élt egy hatalmas diófa, amit sajnos 2 éve ki kellett vágatnunk, mert teljesen kipusztult. Rögtön kellett vennünk egy korosabb fát a helyére, abban  a reményben, hogy hamar árnyékot ad majd. Szeretem a juharokat, így nem is volt kérdés, hogy mit ültessünk.  Az Acer platanoides Norvegian Sunsetre esett a választás, ez a fa ami nem fog az egekbe szökni, és egy kisebb kertbe is remek választás. Nyáron a levelei színe zöld, de ősszel csodálatos mikor elkezdenek színesedni.

 

 

A törzse remek hely ilyenkor a Tillandsiáim részére, ha mind nem is fért fel, azért elég sokat fel tudtam akasztani rá. Délelőtt süti őket  a nap és déltől nagyjából árnyékban vannak már, így azt hiszem ideális a hely nekik.

 

 

Szóval, ez a juhar volt az első lakója ennek a beültetésnek, aztán szépen kanyarítottam és felástam egy íves részt alatta. Ezen  a képen látszik, hogy van egy kis futtató obeliszk a fa mellett, amire Clematist futtatok. Ez egy különlegesen szép Clematis, a Taiga nevű. Virágai sokáig tartanak, mert a közepéről folyamatosan újabb szirmok nyílnak ki.

 

 

Szeretem a színes levelű cserjéket, így ide is ültettem egy szép sárgás bangita levelű Hólyagvesszőt (Physocarpus opulifolius luteus). Igazán tavasszal kihajtáskor sárgák a levelei, de nyáron is megtartja üde halványzöld színét. Nem nő túl magasra, azt olvastam róla, hogy lassan nő, de az enyém egész erőteljesen növekedett.

 

 

Előtte egy cserepes juhar díszlik, aminek jól mutatnak ilyenkor a levelei a világos zöld háttér előtt. Ez a juhar az Acer shirasawanum autumn moon, gyüjteményem egyik legkedvesebbje. Jobbra a Hólyagvessző mellett egy Gyöngyvessző, aminek kihajtáskor szép vörösesek a levelei, aztán pedig sárgásak lesznek. Most kezd el virágozni .

 

 

A Hólyagvessző előtti részre került, a Törpe gesztenyefám (Aesculus pavia Koehnei) amit nagyon kedvelek, igazi különlegesség. Tavaly ültettem ezt a kisfát és nagy meglepetésemre, idén már 2 hatalmas virággal is megörvendeztetett.

 

 

A képen középen látható a kis gesztenyefa. Impozáns nagy leveleivel nem lehet nem észrevenni akkor sem ha éppen nincs rajta a virágja.

Ezek a nagyobb cserjék az ágyásban és nézzünk most kicsit lefelé. A kis fa alatt balról egyik rózsám látható, a Jacqueline du Pre. Idén minden rózsám kitesz magáért, ez a rózsa is ontja a virágokat.

 

 

A rózsa mellett elől egy magról nevelt gólyaorr díszlik, aminek sajnos elkevertem a nevét. Idén eléggé elterpeszkedett, kicsit majd meg kell ritkítanom, mert elnyom mindent itt elől. Szép nagy virágú különben, így nem akarom eltávolítani teljesen.

 

 

A másik növényem itt ami nagyon szeret terpeszkedni, az egy díszfű, a Hakonechloa macra Nicholas. A Hakonechloákat nagyon szeretem, mindig szerzek be egy újabb fajtát belőle. Ezt még régen  az Egyesült Királyságból vásároltam, amikor még nem lehetetett itthon is kapni. Nem nő magasra, de nagyon jó  a formája, szépen ring mikor fújja a szél a leveleit.

 

 

Mellette jobbra látszik a másik díszfüvem is a Luzula Nivea, ami szintén nagy kedvenc, magról vetettem így van több helyen is a kertben. Nagyon jó kis növény egyéb virágok között hely kitöltőnek, ilyenkor hosszan virágzik, a levágott virágai jól száríthatóak.

 

 

Van az ágyásban még egy nagy erőteljes évelő, a szintén magról nevelt Salvia campanulata. Elég nagy levelei vannak és magasan hozza sárga virágait nyáron. Ahol leér a földre, mindenhol legyökeresedik, könnyen lehet szaporítani. Most még csak leveles állapotban van a képen, itt is látszik milyen jó egészségnek örvend.

 

 

Ezek között a nagy növények között vannak hunyorok, hagymás virágok, tavaszi szellőrózsák, amik már elnyíltak, valamint páfrányok is. Ezt a páfrány tavasszal vásároltam, nagyon szépek a levelei kihajtás óta, kíváncsi leszek, hogy ilyen marad e, vagy változik e majd a nyár folyamán. Athyrium vidalii a neve.

 

 

Kedvenceim a Heucherák itt is megjelennek, szeretem, hogy színesek, mintásak, nagyon jól mutatnak a kert minden szegletében.

 

 

A dús növények között vannak ám elbújna igazi kis különlegességek is, amiket csak az vesz észre, aki tudja hogy vannak és hogy pontosan hova vannak ültetve. Ilyen például a Hakonechloa levelei alatt megbúvó Mitella makinoi. Skócából repült hozzám sok évvel ezelőtt ez a kis apróság, kora tavasszal szokott virágozni. Az árnyékosabb helyet, nedves talajt szereti.

 

 

A másik ilyen kis bújkáló egy törpe harangláb szintén Skóciából. Semiaquilegia ecalcarata a neve. Apró lilásrózsaszín virágai most nyílnak. Idén magról elég sok kikelt, így a kert többi részébe is ültetek majd belőle. Szeretném, ha sose tűnne el a kertből.

 

 

Idáig minden évben egyszínű virágok nyíltak rajta, de idén kicsit másabbak. A belső szirmai világosabbak. Az ujjam mellett látni, hogy valóban milyen picurka a virágja.

 

A főbb növényeket megmutattam, így elég hosszúra nyúlt ez a bejegyzés. Így csak felsorolom, hogy vannak még egyéb gólyaorrok, páfrányok, , sásliliom és még egy díszfű is ebben az ágyásban aminek nem tudom a nevét. Majd ha virágoznak, igyekszem megmutatni azokat is.

 

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás