Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2014 / Saruma Henryi

Saruma Henryi

Most egy olyan csodás évelőt mutatok be, amiről azt gondolom, hogy nem sok ember ismeri és birtokolja kis hazánkban.

dscn5232

A Sauma Henryi Kína árnyékos erdeiből származik. Nevének második fele, Agoston Henry (1857-1930) ír orvos, erdész és növénygyűjtőhöz fűződik, aki 20 évet töltött  Közép-Kínában. Ő találta expedíciója során, mikor az Angol Királyi Botanikus Kert számára gyűjtött magvakat és növényi mintákat 1881-1900 között. A Saruma pedig az Asarum anagrammája, mivel  nagyon hasonlít a növény levele az ebbe a családba sorolandó vad gyömbér levelére.

dscn5227

Tavaly tavasszal vásároltam kis gyökeres hajtásokat Skóciából és mivel nagyon féltettem (mivel a macskáim kiszámíthatatlanok), így cserépben kezdtem el nevelni. Teljesen hidegtűrő, télen visszahúzódik teljesen. Tavasszal bújnak elő szív alakú puha szőrös levelei és nemsokára meg is jelennek ezek a napsárga egyszerű virágai.

dscn5226

Mivel lassan  terjeszkedik kúszó gyöktörzsével, szeretnék majd idővel a kertbe is kiültetni belőle, hátha sikerülne meghonosítanom hosszú távra is nálunk.

2
Szólj hozzá!

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PepiNagypál Csaba Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Nagypál Csaba
Hozzászóló
Nagypál Csaba

Szervusz !! Most milyen állapotban van a növényed :

Pepi
Hozzászóló

Szia Csaba! Lombhullató, ilyenkor teljesen visszahúzódik. Tavasszal fog előbújni, április fele ha már melegszik az idő.