Most egy olyan csodás évelőt mutatok be, amiről azt gondolom, hogy nem sok ember ismeri és birtokolja kis hazánkban.

A Saruma Henryi Kína árnyékos erdeiből származik. Nevének második fele, Agoston Henry (1857-1930) ír orvos, erdész és növénygyűjtőhöz fűződik, aki 20 évet töltött  Közép-Kínában. Ő találta expedíciója során, mikor az Angol Királyi Botanikus Kert számára gyűjtött magvakat és növényi mintákat 1881-1900 között. A Saruma pedig az Asarum anagrammája, mivel  nagyon hasonlít a növény levele az ebbe a családba sorolandó vad gyömbér levelére.

Saruma Henryi

Tavaly tavasszal vásároltam kis gyökeres hajtásokat Skóciából és mivel nagyon féltettem (mivel a macskáim kiszámíthatatlanok), így cserépben kezdtem el nevelni. Teljesen hidegtűrő, télen visszahúzódik teljesen. Tavasszal bújnak elő szív alakú puha szőrös levelei és nemsokára meg is jelennek ezek a napsárga egyszerű virágai.

Saruma Henryi

 

A növény gondozása viszonylag egyszerű, kedveli a nedves, jól elvezetett talajt és az árnyékos környezetet. Az ősi kínai és japán kultúrában a Saruma Henryi-t gyakran használták gyógyászati célokra. Emellett a növény szimbolikus jelentéssel is bír a keleti kultúrákban és fontos szerepet játszik az ottani népi hiedelmekben és legendákban. Így nemcsak botanikai értelemben érdekes és fontos, hanem kultúrális és történelmi vonatkozásai miatt is figyelemre méltó. Mivel lassan  terjeszkedik kúszó gyöktörzsével, szeretnék majd idővel a kertbe is kiültetni belőle, hátha sikerülne meghonosítanom hosszú távra is nálunk.

Talán ez is tetszene

2 Hozzászólás

  1. Szia Csaba! Lombhullató, ilyenkor teljesen visszahúzódik. Tavasszal fog előbújni, április fele ha már melegszik az idő.

Hozzászólások küldése lezárva

Megszakítás