Az első írásos bejegyzések a Clerodendrum paniculatumról a svéd botanikustól Carl Linnétől maradtak fenn 1767-ből. A 18. században nagy újdonságnak tartották és nagy kereslete volt Európában, ekkor terjedt el Anglia üvegházaiban is. Hatalmas virágai miatt ez a leglátványosabb végzetcserje faj. Eredeti fajtája korallpiros színű, ez a sárgás fehér fajta már egy nemesítés eredménye. Eredeti élőhelye a trópusi és szubtrópusi Ázsia, Banglades, Maluku vizes, párás területei.

 Clerodendrum paniculatum Alba

Meleg, párás helyet kedvel, nálam most ezt megkapja az üvegházban és rendkívül élvezi is. Télikertekben is jól érzi magát, de télen a 0 fok körüli hőmérsékletet is elviseli. Ilyenkor azonban a leveleit lehullatja és tavasszal újra hajt a földből. Nálam  idén lesz az első teleltetés, én 15 fok körüli helyre viszem majd be, meglátom sikerül e átteleltetnem.

 Clerodendrum paniculatum Alba

Szereti ha mindig nedves a földje, de azért vízben ne álljon. A locsolásával nem lehet nagyon melléfogni, mert ahogy szomjas, a levelei kókadásával azonnal jelzi azt . Télen természetesen a teleltetőhelytől függően kell beállítani a locsolását. Virágai mellett a levelei is nagyon mutatósak, hatalmasak, karéjosak és méreg zöldek.

 Clerodendrum paniculatum Alba

Leveleit és gyökerét különféleképpen hasznosítják a népi gyógyászatban, különösen az indiai és kínai gyógyászatban, lázcsillapítóként, malária és reuma ellenes szerként, valamint nemi betegségekre. Dél-Kelet Ázsiában és Malajziában pedig mágikus rítusoknál szelleműzésre és gonosz távol tartására használják.

Meglátom mennyire tudom sikeresen tartani, ennek függvényében be szeretnék majd szerezni egy vörös virágzatút is, azt hiszem az még ezen a szépségen is túl tesz.

 

Talán ez is tetszene

Megszakítás