A Geranium phaeum őshonos Dél-, Közép-és Nyugat-Európában. Neve görög eredetű. Gyászoló özvegynek is nevezik a világban, ezt a jelzőt a virágzat lilás bordó színe miatt kapta. Levélzete a boglárkák levelére hasonlít .

 dscn5545

Rendkívül jó talajtakaró növény, idővel terjeszkedik és nagy telepeket alkot. Május-júniusban nyitja 60-80 cm magas száron különlegesen szép kis virágait. Létezik vörös, lila, fehér színekben is. Másabbak virágai a legtöbb gólyaorr virágainál, nekem ez a fajta főként a kedvencem. Különösebben nem igényes, napos és árnyékos, nedvesebb kertrészeken is szépen díszlik.

dscn5575

Virágzás után érdemes visszavágni, akkor újra fejleszt leveleket és úgy nem lesz terpedt növésű. Nem igényel télre takarást, teljesen télálló.

 

 dscn5546

1990-ben Elizabeth Strangman fedezett fel egy másik fajtát, ami abban különbözik, hogy a levelei mintásak. Ez a fajta Horváth ország nedves erdeiben növekszik és a város után Geranium phaeum “Samobor”-nak lett elnevezve. Ilyet még szereznem kell mindenképp. Ha van valakinek eladó Geraniumja és ír nekem, amennyiben nincs olyan fajtám, szívesen vásárolnék újabbakat.

Beszerzés: Barátnőmtől

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás