A saját magvetésű Helleborusok a kertben a sövény előtti részen be vannak süllyesztve cserepestől a földbe. Télen mindig takarva vannak vastagon, a tengerimalackáink alól kitakarított szénával. Nem csak jó meleg takaró, de tápanyag is egyben. Viszont azon a részen vannak, ahol télen is ha kisüt a nap, jól éri őket. A legtöbb elkezdett bimbót hozni és le kellett szednem róluk a takarást most, mert sajnos pár bimbó a takarás alatt maradt és színtelenül próbál kinyílni. Így csak reménykedni tudok, hogy nem csak 1 bimbó lesz rajtuk, mert akkor még idén láthatnám majd az igazi színüket is. Viszont van olyan is már ami megmutatta magát, azt hiszem azt hiszem ezt megtartom, mert hasonlóm nincs még. És Helleborusból sosem elég. 🙂

Egy kedves kertész barátnőm kertjéből szedett magokból ültettem ezt. Neki nagyon sok Spring Promis sorozatból levő Hunyorja van, így egyből könnyen be tudtam azonosítani az első nyílót, ami teljesen olyan mint a Mary Lou.

 

 

 

Hogy a virágok szépen mutassanak, és főként, hogy ne tudjon betegség kialakulni, minden évben érdemes a régi leveleket december-januárban mind tőből levágni. Hiszen a virágok nem látaszának a régi nagy levelektől és a virágokkal egy időben új levelek is fejlődnek, a régiek pedig idővel tönkremennek. Persze van aki ezzel vitatkozik, de én így csinálom minden évben.

 

 

A Calycanthus praecox már teljes virágzásban van, ha arra sétálok mennyi illatot áraszt. Mostantól már  folyamatosan lesznek virágzó növények a kertben, így lesz éléskamra az ébredező rovaroknak is.

 

 

A napsütésben az első krókusz is kinyílott. Elég sok van, de van amelyikek még csak most kezdik hozni a bimbójukat.

 

 

Az Euphorbiák is a kedvenceim közé tartoznak, talán ez az Ascot rainbow ami a legszínesebb és a legmutatósabb. Ma a hogy végig sétáltam a kertben, akkor pillantottam meg, hogy már egy fürt virágzat csüng rajta. A virágai is pont olyan színpompásak mint a levelei.

 

 

Benn a teleltetőben a tillandsiák is szép sorban virágozni készülődnek. Jelenleg a Caput Medusae ami már nyílik. Ez a tillandsia formája miatt virág nélkül is igen mutatós, de öröm, hogy most a színes virágzatát is láthatom.

 

 

Február közepe van, de ahogy a 30 napos előrejelzést olvasgatom, nem lesz 0 fok alatti nappali hőmérséklet. Talán nem jön utána már hideg… Én már elkezdtem az üvegházban a kerti virágok magvetéseit, de erről majd a legközelebb. Talán akkor már arról is be tudok számolni, hogy mik azok amik ki is keltek.

Talán ez is tetszene

Megszakítás