Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2017 / Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje

Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje

A Chimonanthus praceox, vagy ahogy nevezik, Illatos tündércserje, vagy Japán szegfűbors.  (Bár semmi kapcsolata nincs ennek a cserjének a szegfűborshoz.) Nagy múltja van, Kínában több int 1000 éve termesztik. Az  1700-as évek közepén hozták be Kínából  Nagy – Britanniába. Lord Coventry nevű úr volt az, aki elterjesztette Nyugat- Európa területén. A nemzetség neve, Chimonanthus görög eredetű szó, jelentése “téli virág”, a faj neve pedig praceox, jelentése “korai”. Kínában Wintersweetnek is hívják, gyógyhatása miatt is termesztik. Virágaikból gyógyteát főznek, a kínai gyógyászatban is használják köhögésre és kanyaróra is. Magjai viszont mérgezőek, nem ehetőek!

 

Lombhullató cserje, szereti a nedves termékeny, jó vízelvezetésű talajt. Ékessége a sok tél végén nyíló illatozó kis virágja, amitől ebben az időben csodás színfoltja kertünknek.

A hideg tél után nálunk most kezd csak nyílni.  Virágai aprók, édes, talán jázmin illatúak. Be szoktam hozni 1-2 levágott ágat a lakásba, itt is kinyílik és behozza a tavasz illatát az otthonunkba. Különösebb gondozást nem igényel, nálam a tűzfal elé van háttérnövénynek ültetve. Ilyenkor kora tavasszal ő a színfolt, de később levelesen, nem valami feltűnő. Így más növényt is ültetek elé ami díszlik tavasztól. Virágzás után mindig vissza szoktam valamelyest vágni az ágait, szeretem ha sűrűbb az ágrendszere.  Próbálok minden évben beszerezni télen vagy tél végén virágzó növényeket, remélem hamarosan egy másik kora tavaszi szép cserjét is meg tudok mutatni.

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés