Tél van, de nálam a növényeim ezt nem akarják érezni és minden virágzásnak indul. Az Eucharis Amazonica gumóim már nagyon régóta megvannak és minden évben menetrendszerűen virágoznak télen és nyáron is. Nyáron csak 1-1 virágszárat hoznak, télen van a fő virágzás. Idén 5 virágszárat hozott. Idén viszont valamiért nem illatozik annyira mint szokott.

 

 

Illatban azért nincs hiány, mert az orchideáim is beindultak és ők aztán ontják az illatot. Ilyenkor azt érzem, hogy igazi kis édenkertem van. Ez egy mentett orchidea a közeli kertészetből. Pontos nevét nem tudom, de valamelyik oncidium lehet. Az illata gyerekkorom kavics cukorkájára emlékeztet 🙂

 

 

 

A másik virágzó orchideám most az őszi Orchidea kiállításról került hozzám. A thaiföldi SunMoon orchideásoktól mindig vásárolok valamit ha ott járok, mert az ő orchideáik mindig szépen megmaradnak nálam. Most viszont mellé nyúltam, mert egy dobozban volt több cserép és egy másik orchidea képe volt föléjük tűzve. Úgyhogy csak azt néztem, hogy melyiknek van a legtöbb bulbája és elsiklott a tekintetem a betűzött névtábla felett. Így meglepetés erejével hatott, hogy fehér virág helyett rózsaszín és lila nyílt. De nem keseredtem el nagyon, hiszen ez is gyönyörű és ami nálam a lényeg, hogy nagyon erős édes illata van. Már több mint 1 hete nyílik és még mindig nagyon szép. Egy  Encyclia cordigera var roseumot sikerült választanom.

 

 

Ha már az illatos virágoknál tartunk, feltétlen meg kell említenem egyik kedvencemet, a hoya davidcummingit. Ez a kis növény körülbelül 1 arasznyi korától, szinte folyamatosan virágzik. Igaz nem nagyok a virággömbjei, de mutatósak és erős karamell illatot árasztanak.

 

 

A tillandsiáim közül is több bimbós. Ez a talajlakó tillandsia a Flabellata, már nyáron virágzott, de most a sarjak is beindultak. Nagyon sokáig nyílik.

 

 

De, hogy ne csak virágokat mutogassak, a levelek is tudnak pont olyan szépek lenni. Az episciákat nagyon szeretem, már több fajtát sikerült beszereznem. Az episcia alatt pedig az Alocasia Black velvet levele látszik.

 

Türelmetlen tipusú ember vagyok és most sem tudtam várni tavaszig, a rendelt magjaim egy részét már el is vetettem. Az első ami előbújt egy különlegesség, a jázminfélékhez tartozik, nagyon illatos virágú. Tabernaemontana divaricate a neve.

Hamarosan újabb virágzóval jövök majd.

Talán ez is tetszene

Megszakítás