Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2018 / Bomarea edulis/ hirtella
Leucaena leucocephala – Árvamimózafa Illatos virágözön Bomarea edulis/ hirtella Itt van az ősz… Csodálni való hoyák Stanhopea oculata Brunfelsia paucifolia Szörfözés a neten Juanulloa aurantiaca Sásliliomjaim Május vége A kert közepe Mitella ovalis Aristolochia macrophylla ( durior ) Tillandsiáim is kiköltöztek Exochorda x Macrantha the Bride Nincs tavasz tulipánok nélkül. Ezt meg kell, hogy mutassam! Abeliophyllum distichum – Koreai hóvessző Aechmea caudata bloches Kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz Itt az ültetések ideje Georg Dionysius Ehret Liliom és tillandsia Február eleje Hogy mik vannak? A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Smithiantha Sunset Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley A kert közepe megtelik 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Hosta fiatalítás Mostmár valóban tavaszodik. Wrightia religiosa mag ültetés Ixora magok ültetése Újonnan érkezett Helleborusok Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim és broméliáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “ Indul az új esztendő Solandra maxima Allium Schubertinii

Bomarea edulis/ hirtella

 

Nagyon régóta szerettem volna Bomareát. Növényt egyáltalán nem tudtam venni az ebayen, és a magokat is arany árban adták. De nagy szerencsémre, egy nagyon kedves szintén növényőrült ismerősömnek sikerült magról nevelnie, így Tőle sikerült egy kis növényhez tavaly hozzájutnom.

 

 

Első ránézésre látni, hogy hasonlít a virágja kicsit az Alstromeria virágzatára. Ez nem véletlen, hiszen abba a családba tartozik.

 

 

De hol is fedezték fel ezt a szép növényt?

1768-ban 2 botanikus természettudós, Sir Joseph Banks és Daniel Solander, Rio de Janeiroban próbált partra szállni, szerették volna feltérképezni a Brazil trópusi őserdők növényzetét, amikről idáig nem nagyon volt tudomásuk. A portugál kormányzó viszont meghiúsította ezt a partraszállást, így csak távcsövön keresztül tudták fürkészni a tájat. Mivel így nem tudtak a növényekhez hozzájutni, titokban éjjel kellett kijutniuk a hajóból és kb. 300 növényt sikerült összegyűjteniük. Köztük volt a Bomarea Edulis is. Sydnie Parkinson hajőművész készített is róla egy akvarellfestményt ami jelenleg is látható a londoni Természettudományi Múzeumban.

 

 

Az Alstromeriával ellentétben ez egy futó növény. Ez a fajta pedig talán a legnagyobb területen elterjedt Bomarea, ami annak köszönhető, higy kis gumói ehetőek. Így élelmiszernek is termesztették itt ott Dél-Amerikában. Manapság szerintem senki nem eszi meg, csak gyönyörködik a virágzatában.

 

 

A leírások szerint júliustól kezdi a virágzást, de nálam most nyílik. Már majdnem mindent behordtam a teleltetőbe, de ő még kinn van, mert kb. 5 fokig bírja még kinn.  Az árnyékosabb helyeket kedveli, mindenképpen félteni kell az erős napsütéstől. Talaja legyen jó vízáteresztő. Én kevertem sok homokot és perlitet tavasszal a talajába, hogy a gumói nehogy elrohadjanak ha sok a nedvesség.

 

 

A múlt télen szárazon tartottam és teljesen visszahúzódott, de azt olvastam, hogyha nem akarjuk altatni és locsoljuk tovább, akkor télen, meleg helyen tovább fejlődik. Amíg az idő megengedi kinn marad még, de utána beszállásolom a teleltetőbe és amíg virágzik, addig egész biztosan engedem aludni térni.

 

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés