Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2018 / Nincs tavasz tulipánok nélkül.
Leucaena leucocephala – Árvamimózafa Illatos virágözön Bomarea edulis/ hirtella Itt van az ősz… Csodálni való hoyák Stanhopea oculata Brunfelsia paucifolia Szörfözés a neten Juanulloa aurantiaca Sásliliomjaim Május vége A kert közepe Mitella ovalis Aristolochia macrophylla ( durior ) Tillandsiáim is kiköltöztek Exochorda x Macrantha the Bride Nincs tavasz tulipánok nélkül. Ezt meg kell, hogy mutassam! Abeliophyllum distichum – Koreai hóvessző Aechmea caudata bloches Kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz Itt az ültetések ideje Georg Dionysius Ehret Liliom és tillandsia Február eleje Hogy mik vannak? A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Smithiantha Sunset Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley A kert közepe megtelik 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Hosta fiatalítás Mostmár valóban tavaszodik. Wrightia religiosa mag ültetés Ixora magok ültetése Újonnan érkezett Helleborusok Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim és broméliáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “ Indul az új esztendő Solandra maxima Allium Schubertinii

Nincs tavasz tulipánok nélkül.

Egyik napról a másikra megérkezett a meleg és nem késlekedtek ébredezni a növények sem. Hirtelen kizöldült a kert, ha lehetne életem minden percét kinn tölteném. Kedvenc üldögélő helyemről most ez a látvány tárul elém.

 

 

Ősszel van a születésnapom és általában ha megkérdezik a családban mit szeretnék, mindig azt mondom, tavaszi virághagymákat! Így mindig kapok újabb hagymákat és sok tulipán is szokott köztük lenni.

Mielőtt ezt a bejegyzést meg akartam írni, előkaptam az egyik kedvenc 1897 es kertészeti könyvemet és kíváncsiságból megnéztem mit írtak akkoriban a tulipánokról.

 

” A XVI. század közepén került először Európába, Kis-Ázsiából az a nevezetes növény amely majdnem másfél századig lázban tartotta Európa művelt virágkedvelő népeit. A szerény svájci botanikus, Gesner Conrád nem is sejtette, midőn 1559-ben a kerti tulipán törzsét behozta, hogy az a nagy, piros virágú növény egy fél évszázad után, forrongásba hozza majd a kedélyeket és egy messze elterjedt betegségnek egy nemét, a “tulpomoniát” idézze elő, melynek a “tulipán láz” csak szelídített kifejezése. A XVI. század végén, a kis ázsiai újdonságból, amelyet a tudományos botanika atyja, a nagy Linné, Tulipa Gesnerianak keresztelt el, a hollandok, művelés által oly pompás díszvirágot állítottak elő, mely ma is egyik legszebb dísze a korai virágágynak a díszkertben, mint a legelőkelőbb virágasztalnak.

Egykori értéke azonban nagyon leszállott, mert míg a XVII. század első felében a tulipánláz uralgott s egy-egy specialitás, egy ritka válfaj ezreket jövedelmezett tenyésztőjének, ma a csendes bámulattal s legfeljebb nagy hangú dícséretekkel adózunk. Abban a korban az egy-négy ezer forintos tulipán nem volt ritkaság. A láz nagy vehemenciával szedte áldozatait, nagy, tekintélyes családok mentek általa tönkre, még egyik másik szegény flótás milliomossá lett.”

 

Hát, manapság már rengeteg fajtát is különlegességet lehet kapni elérhető áron, így mindenki kedvére vásárolhat.

 

Nálam először a Purissima tulipán nyílik, az az egyik nagy kedvencem, ebből mindig ültetek újabbakat. Utána szépen követik a többiek is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végére hagytam a legnagyobb kedvencemet. 24 éve költöztünk ide és az az idős házaspár aki itt lakott, a kapu elé ültetett egy különleges tulipánt. Én felszedtem onnan, mert féltem, hogy valaki kiássa és behoztam a kertbe. Ez a tulipán 24 éve nyílik minden évben, sosem szedtem fel a hagymáit és gondolom magról szaporodva, többfelé is megtalálható már a kertben.

 

Szerintem gyönyörű. Mint egy rózsa. Hasonlókat találtam amik tömött virágúak, de ilyet ahol vörös a szirom és a szélei sárgák, még sosem. Úgyhogy nagyon vigyázok rá. Remélem még sokáig csodálhatom évről évre…

 

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés