Egyik napról a másikra megérkezett a meleg és nem késlekedtek ébredezni a növények sem. Hirtelen kizöldült a kert, ha lehetne életem minden percét kinn tölteném. Kedvenc üldögélő helyemről most ez a látvány tárul elém.

 

 

Ősszel van a születésnapom és általában ha megkérdezik a családban mit szeretnék, mindig azt mondom, tavaszi virághagymákat! Így mindig kapok újabb hagymákat és sok tulipán is szokott köztük lenni.

Mielőtt ezt a bejegyzést meg akartam írni, előkaptam az egyik kedvenc 1897 es kertészeti könyvemet és kíváncsiságból megnéztem mit írtak akkoriban a tulipánokról.

 

” A XVI. század közepén került először Európába, Kis-Ázsiából az a nevezetes növény amely majdnem másfél századig lázban tartotta Európa művelt virágkedvelő népeit. A szerény svájci botanikus, Gesner Conrád nem is sejtette, midőn 1559-ben a kerti tulipán törzsét behozta, hogy az a nagy, piros virágú növény egy fél évszázad után, forrongásba hozza majd a kedélyeket és egy messze elterjedt betegségnek egy nemét, a “tulpomoniát” idézze elő, melynek a “tulipán láz” csak szelídített kifejezése. A XVI. század végén, a kis ázsiai újdonságból, amelyet a tudományos botanika atyja, a nagy Linné, Tulipa Gesnerianak keresztelt el, a hollandok, művelés által oly pompás díszvirágot állítottak elő, mely ma is egyik legszebb dísze a korai virágágynak a díszkertben, mint a legelőkelőbb virágasztalnak.

Egykori értéke azonban nagyon leszállott, mert míg a XVII. század első felében a tulipánláz uralgott s egy-egy specialitás, egy ritka válfaj ezreket jövedelmezett tenyésztőjének, ma a csendes bámulattal s legfeljebb nagy hangú dícséretekkel adózunk. Abban a korban az egy-négy ezer forintos tulipán nem volt ritkaság. A láz nagy vehemenciával szedte áldozatait, nagy, tekintélyes családok mentek általa tönkre, még egyik másik szegény flótás milliomossá lett.”

 

Hát, manapság már rengeteg fajtát is különlegességet lehet kapni elérhető áron, így mindenki kedvére vásárolhat.

 

Nálam először a Purissima tulipán nyílik, az az egyik nagy kedvencem, ebből mindig ültetek újabbakat. Utána szépen követik a többiek is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végére hagytam a legnagyobb kedvencemet. 24 éve költöztünk ide és az az idős házaspár aki itt lakott, a kapu elé ültetett egy különleges tulipánt. Én felszedtem onnan, mert féltem, hogy valaki kiássa és behoztam a kertbe. Ez a tulipán 24 éve nyílik minden évben, sosem szedtem fel a hagymáit és gondolom magról szaporodva, többfelé is megtalálható már a kertben.

 

Szerintem gyönyörű. Mint egy rózsa. Hasonlókat találtam amik tömött virágúak, de ilyet ahol vörös a szirom és a szélei sárgák, még sosem. Úgyhogy nagyon vigyázok rá. Remélem még sokáig csodálhatom évről évre…

 

Talán ez is tetszene

Megszakítás