Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2018 / Itt az ültetések ideje
Leucaena leucocephala – Árvamimózafa Illatos virágözön Bomarea edulis/ hirtella Itt van az ősz… Csodálni való hoyák Stanhopea oculata Brunfelsia paucifolia Szörfözés a neten Juanulloa aurantiaca Sásliliomjaim Május vége A kert közepe Mitella ovalis Aristolochia macrophylla ( durior ) Tillandsiáim is kiköltöztek Exochorda x Macrantha the Bride Nincs tavasz tulipánok nélkül. Ezt meg kell, hogy mutassam! Abeliophyllum distichum – Koreai hóvessző Aechmea caudata bloches Kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz Itt az ültetések ideje Georg Dionysius Ehret Liliom és tillandsia Február eleje Hogy mik vannak? A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Smithiantha Sunset Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley A kert közepe megtelik 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Hosta fiatalítás Mostmár valóban tavaszodik. Wrightia religiosa mag ültetés Ixora magok ültetése Újonnan érkezett Helleborusok Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim és broméliáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “ Indul az új esztendő Solandra maxima Allium Schubertinii

Itt az ültetések ideje

Hiába úgy tűnik, hogy sehol még a tavasz, már ideje gondolni arra, hogy idén milyen növényekkel szeretnénk gazdagítani a gyűjteményünket. Nagyon szeretem az illatos virágokat, így ezekből  választottam idén is.  Lelkesen keresgéltem a télen utánuk a neten, hihetetlen mennyi szép növény van amikről sosem hallottam még.  Minél korábban érdemes elvetni őket, én már most is késésben vagyok, mert egyik másik fajtának hónapok is lehetnek mire a magvai kikelnek. És hogy az őszi teleltetésre megerősödjenek, ahhoz nem árt ha fejlettebb növényeket nevelünk őszre.

Idén ezeket a trópusi növényeket ültettem:


 Acacia baileyana purpurea

Ezt a szép növényt már pár éve ültettem, de sajnos első teleltetést nem élte túl. Remélem most több sikerrel járok. Főleg kiskorában szépen színesednek a levelei, később egészen sötét lilás vörös színe lesz a leveleinek. A virágai hasonlóan a hagyományos acacia virágaihoz, sárgák.


Mansoa alliacea

Mikor Brunfelsia növényemről olvasgattam, akkor találtam ezt a futónövényt. Hasonlóan virágzik, mint a brunfelsia, virágai az elnyíláskor változtatják a színüket, így egyszerre lehet a növényen három sötétlila, halványlila és hófehér virág. Amit még érdemes elmondani erről a növényről, ha megdörzsöljük a levelét, vagy valahol letörjük a szárát, fokhagyma illatot áraszt. Virágai nem illatosak, de a magjai is fokhagyma illatot árasztottak mikor ültettem.


Taberneamontana divaricata  

Krepp jázminnak, vagy Néro koronájának is hívják. Ez egy szép örökzöld cserje, ami Indiában honos, hófehér virágai jázmin illatot árasztanak. Bengáli nyelven tej virágnak is nevezik, mert ha a szárát eltörjük, tejnedv csordogál belőle.


Murraya paniculata

Narancsjázminnak is hívják. Szintén vettem régebben palántát belőle, de sajnos a teleltetését nem tudtam eltalálni így rövid ideig tarthattam. Túl picike volt talán , ez lehetett a baj. Viszont nagyon megfogott, hogy az egészen picike növény is virágba borult, és erősen illatozott. Azt gondoltam, ha magról megpróbálom ültetni, jobban az én körülményeimhez szokik és jobban megmarad nálam is.


Gardenia thumbergia

A Gardeniák talán  a legillatosabb növények. Próbálok ezekből is több fajtát begyűjteni. Egytől egyig savanyú talajt kedvelnek, lassan nőnek és nehezen tolerálják a csapvizet, de idáig sikerült megtartanom őket. Nem is gondoltam volna milyen sok fajtája létezik. Idén ez az egyik fajta amit megpróbálok magról nevelni.

 


 Gustavia gracillima

Ez egy csodaszép növény. Virágai olyanok mint a lótuszvirág. Nagyon látványos. Viszont a magjai valami förtelmes szagot árasztottak. Kinn bontottam ki a kertben a zacskóból a magokat, mert azon keresztül is borzasztó büdös szagot árasztott.


Még más szépségekkel is gyarapodom, csak van ami még nem érkezett meg. Remélem ez az év is sikeres lesz legalább annyira magvetések tekintetében, mint a tavalyi.

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés