Hiába úgy tűnik, hogy sehol még a tavasz, már ideje gondolni arra, hogy idén milyen növényekkel szeretnénk gazdagítani a gyűjteményünket. Nagyon szeretem az illatos virágokat, így ezekből  választottam idén is.  Lelkesen keresgéltem a télen utánuk a neten, hihetetlen mennyi szép növény van amikről sosem hallottam még.  Minél korábban érdemes elvetni őket, én már most is késésben vagyok, mert egyik másik fajtának hónapok is lehetnek mire a magvai kikelnek. És hogy az őszi teleltetésre megerősödjenek, ahhoz nem árt ha fejlettebb növényeket nevelünk őszre.

Idén ezeket a trópusi növényeket ültettem:


 Acacia baileyana purpurea

Ezt a szép növényt már pár éve ültettem, de sajnos első teleltetést nem élte túl. Remélem most több sikerrel járok. Főleg kiskorában szépen színesednek a levelei, később egészen sötét lilás vörös színe lesz a leveleinek. A virágai hasonlóan a hagyományos acacia virágaihoz, sárgák.


Mansoa alliacea

Mikor Brunfelsia növényemről olvasgattam, akkor találtam ezt a futónövényt. Hasonlóan virágzik, mint a brunfelsia, virágai az elnyíláskor változtatják a színüket, így egyszerre lehet a növényen három sötétlila, halványlila és hófehér virág. Amit még érdemes elmondani erről a növényről, ha megdörzsöljük a levelét, vagy valahol letörjük a szárát, fokhagyma illatot áraszt. Virágai nem illatosak, de a magjai is fokhagyma illatot árasztottak mikor ültettem.


Taberneamontana divaricata  

Krepp jázminnak, vagy Néro koronájának is hívják. Ez egy szép örökzöld cserje, ami Indiában honos, hófehér virágai jázmin illatot árasztanak. Bengáli nyelven tej virágnak is nevezik, mert ha a szárát eltörjük, tejnedv csordogál belőle.


Murraya paniculata

Narancsjázminnak is hívják. Szintén vettem régebben palántát belőle, de sajnos a teleltetését nem tudtam eltalálni így rövid ideig tarthattam. Túl picike volt talán , ez lehetett a baj. Viszont nagyon megfogott, hogy az egészen picike növény is virágba borult, és erősen illatozott. Azt gondoltam, ha magról megpróbálom ültetni, jobban az én körülményeimhez szokik és jobban megmarad nálam is.


Gardenia thumbergia

A Gardeniák talán  a legillatosabb növények. Próbálok ezekből is több fajtát begyűjteni. Egytől egyig savanyú talajt kedvelnek, lassan nőnek és nehezen tolerálják a csapvizet, de idáig sikerült megtartanom őket. Nem is gondoltam volna milyen sok fajtája létezik. Idén ez az egyik fajta amit megpróbálok magról nevelni.

 


 Gustavia gracillima

Ez egy csodaszép növény. Virágai olyanok mint a lótuszvirág. Nagyon látványos. Viszont a magjai valami förtelmes szagot árasztottak. Kinn bontottam ki a kertben a zacskóból a magokat, mert azon keresztül is borzasztó büdös szagot árasztott.


Még más szépségekkel is gyarapodom, csak van ami még nem érkezett meg. Remélem ez az év is sikeres lesz legalább annyira magvetések tekintetében, mint a tavalyi.

Talán ez is tetszene

Megszakítás