Georg Dionysius Ehret
(1708-1770)

Georg Dionysius Ehret Heidelbergben született, ahol a helyi kastély kertésze lett. Itt rajzolt képeket növényekről a helyi patikának és az első patrónusának, egy Nurembergi orvosnak, botanikusnak Christoph Trew-nek. Annak köszönhetően, hogy egzotikus növények kerültek Németországba és Trew birtokába, Ehret tovább fejleszthette rajzkészségét és kiemelkedő botanikával kapcsolatos rajzművésszé válhatott.

Ehret a tudományos felfedezések és felvilágosultság korában, a ‘botanikával kapcsolatos művészetek aranykorában’ élt. Egyedi növény ábrázolási stílusa azonnal elismertté és felkapottá tette a növénykutatók között. Néhány munkája illusztrálta Trew Plantae Selectae című publikációját. A Természet Történeti Múzeum ‘Banksian’ gyűjteményében megtalálható több befejezett és félig kész rajza, melyek Sir Joseph Banks (1743-1820) tulajdonában voltak.

1736-ban Angliába ment, de előtte két évig Franciaországban, Párizsban élt, ahol találkozott a király festőjével, Claude Aubriet-tel. Hollandiában is járt, ahol volt szerencséje találkozni a kitűnő akadémikus botanikussal, Carl Linnaeus-szal. Jóbarátokká váltak a közös botanikai érdeklődésük és hasonlóságuk miatt. 1735-ös és 1736-os év alatt együtt dolgoztak Georg Clifford uradalmán, a dél Haarlem-i ‘Heartcamp’ birtokon. A birtok gazdag volt növényi ritkaságokban szerte a világból, mert gazdája, Clifford gazdag holland bankár volt és nem mellékesen a Holland Kelet Indiai Társaság vezetője is. Efret és Linnaeus 1738-ban megalkották a Hortus cliffortianus című kiadványt, ami fontos és jellemző példája a korai botanikai irodalomnak.

Ehret más illusztrációi bekerültek Phillip Miller Gardener’s Dictionary (1731) és Figures of plants ([1755-] 1760) című kiadványaiba is. Ezek a művek a 18.században nagy hatással voltak a kert kultúra fejlődésére.
Sok ábrázolása megtalálható még a saját, Plantae et Pagiliones Raricores (1748-49) című művében is.

Angliában Ehret művészetének híre, szétterjedt a nemesség körében. Mind a Portlandi heregnő, mind Sir Hans Sloane (1660-1753) (kinek gyüjteménye később az alapját képezte a British Museum gyüjteményének) támogatottjává vált. Dolgozott az oxfordi botanikus kertben is , ahol további rajzokat készített. 1757-ben a Királyi Társaság tagja lett, majd feleségül vette a híres Celsea-i kertész, Philip Miller sógornőjét.

Georg Dionysius Ehret 1770-ben Celsea-ben halt meg. Megbecsülésének jeleként növényt neveztek el róla , (Ehretia). Több mint 3000 illusztrációja maradt fenn.

 

Megszakítás