Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / Botanika a művészetben / Georg Dionysius Ehret
Leucaena leucocephala – Árvamimózafa Illatos virágözön Bomarea edulis/ hirtella Itt van az ősz… Csodálni való hoyák Stanhopea oculata Brunfelsia paucifolia Szörfözés a neten Juanulloa aurantiaca Sásliliomjaim Május vége A kert közepe Mitella ovalis Aristolochia macrophylla ( durior ) Tillandsiáim is kiköltöztek Exochorda x Macrantha the Bride Nincs tavasz tulipánok nélkül. Ezt meg kell, hogy mutassam! Abeliophyllum distichum – Koreai hóvessző Aechmea caudata bloches Kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz Itt az ültetések ideje Georg Dionysius Ehret Liliom és tillandsia Február eleje Hogy mik vannak? A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Smithiantha Sunset Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley A kert közepe megtelik 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Hosta fiatalítás Mostmár valóban tavaszodik. Wrightia religiosa mag ültetés Ixora magok ültetése Újonnan érkezett Helleborusok Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim és broméliáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “ Indul az új esztendő Solandra maxima Allium Schubertinii

Georg Dionysius Ehret

Georg Dionysius Ehret
(1708-1770)

Georg Dionysius Ehret Heidelbergben született, ahol a helyi kastély kertésze lett. Itt rajzolt képeket növényekről a helyi patikának és az első patrónusának, egy Nurembergi orvosnak, botanikusnak Christoph Trew-nek. Annak köszönhetően, hogy egzotikus növények kerültek Németországba és Trew birtokába, Ehret tovább fejleszthette rajzkészségét és kiemelkedő botanikával kapcsolatos rajzművésszé válhatott.

Ehret a tudományos felfedezések és felvilágosultság korában, a ‘botanikával kapcsolatos művészetek aranykorában’ élt. Egyedi növény ábrázolási stílusa azonnal elismertté és felkapottá tette a növénykutatók között. Néhány munkája illusztrálta Trew Plantae Selectae című publikációját. A Természet Történeti Múzeum ‘Banksian’ gyűjteményében megtalálható több befejezett és félig kész rajza, melyek Sir Joseph Banks (1743-1820) tulajdonában voltak.

1736-ban Angliába ment, de előtte két évig Franciaországban, Párizsban élt, ahol találkozott a király festőjével, Claude Aubriet-tel. Hollandiában is járt, ahol volt szerencséje találkozni a kitűnő akadémikus botanikussal, Carl Linnaeus-szal. Jóbarátokká váltak a közös botanikai érdeklődésük és hasonlóságuk miatt. 1735-ös és 1736-os év alatt együtt dolgoztak Georg Clifford uradalmán, a dél Haarlem-i ‘Heartcamp’ birtokon. A birtok gazdag volt növényi ritkaságokban szerte a világból, mert gazdája, Clifford gazdag holland bankár volt és nem mellékesen a Holland Kelet Indiai Társaság vezetője is. Efret és Linnaeus 1738-ban megalkották a Hortus cliffortianus című kiadványt, ami fontos és jellemző példája a korai botanikai irodalomnak.

Ehret más illusztrációi bekerültek Phillip Miller Gardener’s Dictionary (1731) és Figures of plants ([1755-] 1760) című kiadványaiba is. Ezek a művek a 18.században nagy hatással voltak a kert kultúra fejlődésére.
Sok ábrázolása megtalálható még a saját, Plantae et Pagiliones Raricores (1748-49) című művében is.

Angliában Ehret művészetének híre, szétterjedt a nemesség körében. Mind a Portlandi heregnő, mind Sir Hans Sloane (1660-1753) (kinek gyüjteménye később az alapját képezte a British Museum gyüjteményének) támogatottjává vált. Dolgozott az oxfordi botanikus kertben is , ahol további rajzokat készített. 1757-ben a Királyi Társaság tagja lett, majd feleségül vette a híres Celsea-i kertész, Philip Miller sógornőjét.

Georg Dionysius Ehret 1770-ben Celsea-ben halt meg. Megbecsülésének jeleként növényt neveztek el róla , (Ehretia). Több mint 3000 illusztrációja maradt fenn.

 

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés