Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2017 / A kert közepe megtelik
Leucaena leucocephala – Árvamimózafa Illatos virágözön Bomarea edulis/ hirtella Itt van az ősz… Csodálni való hoyák Stanhopea oculata Brunfelsia paucifolia Szörfözés a neten Juanulloa aurantiaca Sásliliomjaim Május vége A kert közepe Mitella ovalis Aristolochia macrophylla ( durior ) Tillandsiáim is kiköltöztek Exochorda x Macrantha the Bride Nincs tavasz tulipánok nélkül. Ezt meg kell, hogy mutassam! Abeliophyllum distichum – Koreai hóvessző Aechmea caudata bloches Kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz Itt az ültetések ideje Georg Dionysius Ehret Liliom és tillandsia Február eleje Hogy mik vannak? A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Smithiantha Sunset Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley A kert közepe megtelik 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Hosta fiatalítás Mostmár valóban tavaszodik. Wrightia religiosa mag ültetés Ixora magok ültetése Újonnan érkezett Helleborusok Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim és broméliáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “ Indul az új esztendő Solandra maxima Allium Schubertinii

A kert közepe megtelik

A kertünk közepén áll egy nagy fűzfa és alatta mindenhol fű és fű, ami sosem tetszett igazán. Amíg a gyerekek kicsik voltak praktikus volt, de mostanra szeretnék egy mutatósabb kertet. Azt találtam ki, hogy a fűzfa alatti részt is beültetem. Ez a rész főleg szűrt fényt kap, így olyan növényeket kell ültetnem amik jól fejlődnek ilyen körülmények között is. Viszont ha mutatóssá szeretném tenni, akkor olyan növényeket kell ültetnem amik vagy a színükkel, vagy a formájukkal magukra vonják a tekintetet. Úgyhogy neki kezdtem a tervezésnek és megvettem a növényeket. A legtöbbjük amiket választottam savanyú talajt szeret, így javítanom kellett a föld minőségén.

 

 

Először kijelöltem slaggal a területet. Egy hosszúkás kanyargós részt, addig alakítgattam amíg a legjobban nem tetszett. Ez jó kis móka, addig lehet szélesítgetni, kanyarítgatni amíg igazán meg nem tetszik.

 

 

Majd a füvet kiástam teljesen és rengeteg tőzeget forgattam a talajba. Mikor ezzel megvoltam, először is elültettem a nagy vörös japán juharomat. Szerencsés vétel volt, pont a hétvégén volt hőségakció az Oázisnál és akkor fittyent be  a kosarunkba. Ez az Acer palmatum dissectum Garnet fajta,  aránylag alacsony marad és csüngő ágú lesz, úgyhogy nagyon szép színfolt lesz a vörös leveleivel.  Még egy juhar került az ágyásba, ami még pici, az Egyesült Királyságból rendeltem. A neve Acer palmatum mikawa yatsubusa. Ennek nyáron zöld színű a levele, de tavasszal kihajtáskor és ősszel narancsvörösre színeződik. Ez egy alacsony, lassan növő fajta. A juharok mellett a nagyobb növények még egy Japán szentfa, ami nagy kedvencem, egy oszlopos Ilex crenata fastigata, egy szép kis alacsony gömbtuja és egy Thuja picata whipcord nevű nagyon jópofa kis bokor.  Elsőnek ezeket ültettem el.

 

 

A megmaradt helyekre kerültek még kék és tarka Hosták, egy szép vörös levelű Cimcifuga, 3 páfrány, alacsony díszfüvek és helykitöltőnek még sok színes Heuchera. Ültetés közben jutott eszembe, hogy az ágyást olyan helyre tettem pont ahol mindig átjártunk, így kellett egy kis járda ha nem akarom, hogy utat taposson a család a növényeimen.

 

 

Volt még maradék térkövünk ebből gyorsan leraktam egy kis átjárót az ágyás keskenyedő részénél. Így már  remélem minden rendben lesz.

 

 

Ősszel ültetek majd még közéjük pár tavaszi hagymás növényt is, meg ciklámeneket és tavasszal is lesz látnivaló, mikor a Hosták, meg a páfrányok egy része, még csak akkor ébredezik téli álmából.

 

 

Mikor minden növény a helyére került, pár zsák kéreggel takartam vastagon körülöttük a talajt. Nem csak szebb így, de jó a növényeknek is és talán védelmet is nyújt a macskáimmal szemben is hogy ne találják az új ültetésemet csalogatónak , hogy kikaparják.

 

A képek nem igazán mutatják milyen jó kis színfolt lett az ágyásom. Következő nyárra szépen össze fognak nőni a növények, szerintem nagyon szép lesz.

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés