A kertünk közepén áll egy nagy fűzfa és alatta mindenhol fű és fű, ami sosem tetszett igazán. Amíg a gyerekek kicsik voltak praktikus volt, de mostanra szeretnék egy mutatósabb kertet. Azt találtam ki, hogy a fűzfa alatti részt is beültetem. Ez a rész főleg szűrt fényt kap, így olyan növényeket kell ültetnem amik jól fejlődnek ilyen körülmények között is. Viszont ha mutatóssá szeretném tenni, akkor olyan növényeket kell ültetnem amik vagy a színükkel, vagy a formájukkal magukra vonják a tekintetet. Úgyhogy neki kezdtem a tervezésnek és megvettem a növényeket. A legtöbbjük amiket választottam savanyú talajt szeret, így javítanom kellett a föld minőségén.

 

 

Először kijelöltem slaggal a területet. Egy hosszúkás kanyargós részt, addig alakítgattam amíg a legjobban nem tetszett. Ez jó kis móka, addig lehet szélesítgetni, kanyarítgatni amíg igazán meg nem tetszik.

 

 

Majd a füvet kiástam teljesen és rengeteg tőzeget forgattam a talajba. Mikor ezzel megvoltam, először is elültettem a nagy vörös japán juharomat. Szerencsés vétel volt, pont a hétvégén volt hőségakció az Oázisnál és akkor fittyent be  a kosarunkba. Ez az Acer palmatum dissectum Garnet fajta,  aránylag alacsony marad és csüngő ágú lesz, úgyhogy nagyon szép színfolt lesz a vörös leveleivel.  Még egy juhar került az ágyásba, ami még pici, az Egyesült Királyságból rendeltem. A neve Acer palmatum mikawa yatsubusa. Ennek nyáron zöld színű a levele, de tavasszal kihajtáskor és ősszel narancsvörösre színeződik. Ez egy alacsony, lassan növő fajta. A juharok mellett a nagyobb növények még egy Japán szentfa, ami nagy kedvencem, egy oszlopos Ilex crenata fastigata, egy szép kis alacsony gömbtuja és egy Thuja picata whipcord nevű nagyon jópofa kis bokor.  Elsőnek ezeket ültettem el.

 

 

A megmaradt helyekre kerültek még kék és tarka Hosták, egy szép vörös levelű Cimcifuga, 3 páfrány, alacsony díszfüvek és helykitöltőnek még sok színes Heuchera. Ültetés közben jutott eszembe, hogy az ágyást olyan helyre tettem pont ahol mindig átjártunk, így kellett egy kis járda ha nem akarom, hogy utat taposson a család a növényeimen.

 

 

Volt még maradék térkövünk ebből gyorsan leraktam egy kis átjárót az ágyás keskenyedő részénél. Így már  remélem minden rendben lesz.

 

 

Ősszel ültetek majd még közéjük pár tavaszi hagymás növényt is, meg ciklámeneket és tavasszal is lesz látnivaló, mikor a Hosták, meg a páfrányok egy része, még csak akkor ébredezik téli álmából.

 

 

Mikor minden növény a helyére került, pár zsák kéreggel takartam vastagon körülöttük a talajt. Nem csak szebb így, de jó a növényeknek is és talán védelmet is nyújt a macskáimmal szemben is hogy ne találják az új ültetésemet csalogatónak , hogy kikaparják.

 

A képek nem igazán mutatják milyen jó kis színfolt lett az ágyásom. Következő nyárra szépen össze fognak nőni a növények, szerintem nagyon szép lesz.

Talán ez is tetszene

Megszakítás