A Scadoxus multiflorus egy csodálatos gumós növény, virágzáskor igen különleges szokatlan alakú hatalmas virágaival. Mielőtt  a Scadoxus nevet kapta, előtte a Haemanthus  nemzetségbe volt sorolva, de manapság már 2 különböző csoportot alkotnak. Közeli rokona a mindenki számára ismert Amaryllis, mindkettő Dél-Afrika trópusi erdőiből származik.

 

Scadoxus multiflorus

 

Az én idős tövemet Kata barátnőmtől kaptam pár éve. Legfőbb bajom az volt vele, hogy mikor tavasszal kitettem a dézsáját a kertbe, folyamatosan megtámadták a csigák és minden évben mikor eljött a virágzása, addigra alig maradt ép levele. Idén az üvegházba tettem be, remekül érzi most magát és a csigák sem háborgatják. Igazán gyönyörű.

 

Scadoxus multiflorus

 

A tartása nagyon ideális számomra, mert mikor elvirágzik és eljön az ősz, magától elkezdi lehullatni a leveleit. A fagyok előtt beviszem a teleltetőbe és egész télen nem foglalkozom vele. Meleg helyen van és időnként kis vizet adok neki, de különösebben nem locsolom.Tavasszal ahogy hosszabbak a nappalok elkezdenek előbújni  a hajtások, akkor már olyan helyre teszem ahol több fényt is kap és mikor elmúlnak a fagyok, utána ki lehet tenni a kertbe. Nálam csak a délutáni nap éri pár órát  és remekül érzi magát. Tavasszal  sikerült szereznem egy Scadoxus punierus nevű fajtát is, ez sajnos még nem hozott idén virágot, de remélem jövőre megcsodálhatom őt is.

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás