Ezt a növényt 1851-ben John Sanderson skót újságíró és amatőr botanikus fedezte fel KwaZulu-Natalban. A nevében az aurantiaca latin szó , utal a narancssárga színű virágokra. Eredeti élőhelyén Afrikában általában Karácsony tájékán virágzik, ezért nevezik ott karácsonyi harangoknak is.

 

dscn2327

Gumója és levelei is rendkívül hasonlítanak a Gloriosa-ra. Innen is látszik, hogy mindketten rokonságban vannak és a Colchicaceae családba tartoznak. Így tartásuk is megegyezik.

 

dscn2291

 

Kora tavasszal rendeltem a gumóit, és áprilisban ültettem el őket a melegházba. Lényeges hogy jó vízelvezetésű talajba ültessük őket, hogy a gumók ne rohadjanak el. Nem szereti ha a talaja kiszárad, de ne is álljon vízben. (Én mindent csak akkor locsolok általában, ha a felső föld réteg teljesen száraz).

 

dscn2328

Magassága max. 1 méter lesz. Nálam most 60 cm körül lehet és már szépen virágzik. Virágai elég tartósak, és folyamatosan hozza  a bimbókat. Mivel nem télálló,télre fagymentes helyen kell tárolni a gumóit. Citromsárga és narancssárga színben is kapható, de egy internetes oldalon azt olvastam,hamarosan rózsaszín és fehér színben is piacra dobják majd.

 

Talán ez is tetszene

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás