Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2017 / Gladiolus Murielae más néven Acidanthera

Gladiolus Murielae más néven Acidanthera

Idén ültettem először, de mostantól minden évben fogok ültetni  Abesszin kardvirágot. Nem is tudom, hogy a sok év alatt, hogy nem találkoztam vele. Teljesen beleszerettem. Este felé kezd illatozni és élmény ilyenkor kiülni a kertbe.  Eredeti élőhelye Kelet- Afrika, ahol 1200-2500 magas hegyek főként füves, napos, köves részein él.

 

 

De hogyan is került Afrikából Európába? Az Egyesült Királyságban, Lamportban van egy híres kertészet, amit 1851-ben hozott létre James Kalwey ami azóta is működik. James Kalwey hozta divatba a Gladiolusokat, közel 800 fajtát termelt eladásra. De nem az ő nevéhez fűződik a Gladiolus Murielae, hanem unokájához, James Kalweyhez, aki 1905 óta vezette az üzletet.

 

JAMES KELWAY (1871-1952)

 

1925-ben egy Erskine kaptány nevű Abessziniában élő képviselő küldte az első gumókat neki. James először a növényt Erskinnek akarta elnevezni, de Erskin kapitány kérésére, felesége után, Gladiolus Murielaeként vált ismerté. Később 1932-ben a British Gladiolus Society kiállításán több díjat is nyert, utána már  Acidanthera bicolour murielaeként forgalmazták.

 

 

Én is Angliából kaptam ajándékba pár gumót tavasszal. Ez a kardvirág nem télálló, így vagy akkor tudjuk kiültetni amikor már biztos elmúltak a talaj menti fagyok, vagy pedig világos helyen előnevelhetjük. Napos helyet szeret és jó vízelvezetésű helyet, nedves helyeken gumói elrohadnak. Július óta virágzik nálam folyamatosan, virágzása kb. októberig tart. Illetve addig amíg hidegek nem jönnek, mert akkor felszedem és elteszem pihenni. Sok tennivaló nincs vele ültetés után, érdemes sűrűbb csoportokba ültetni, annál szebben mutat.

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés