A Gloxinella lindeniana a csuporkafélék családjába tartozik. Régen a kochlerákhoz sorolták, de mostanra már saját családnevet kapott.

Először Eduard August von Regel, híres német botanikus írt róla 1868-ban.

 

 

Eredeti élőhelye Ecuador, ahol hegyvidékek árnyas nedves helyein él. Sokan terráriumban is tartják, mert szereti a páradús levegőt.

 

 

Ha nem virágzik, akkor is csodás, levelei szépen erezettek, fonákjuk kicsit lilás.

 

 

Én tavasszal kaptam belőle 2 rizómát, amit el is ültettem és ahogy a fagyok elmúltak,  kikerült a kertbe. Több helyre kellett pakolásznom, mire megtaláltam azt a helyet ahol igazán jól érzi magát. Világos hely, de nem napos. A reggeli nap se süt ide, de neki ez a hely úgy néz ki bevált. Gyönyörű bokrosan nő és nemrég megjelentek a bimbók rajta, így láthatom most az első virágait is.

 

 

Külön örömöm, hogy illatosak!  Van aki altatja télen mint a mesevirágokat, van aki nem, hanem egész évben neveli . Hogy én melyik leszek, majd meglátom. Nálam a teleltetőben üvegezett a tető nagy része, így sok fényt kapnak télen is a telelő növények. Most meg még szeretnék kiegészítő fényt is felszereltetni nekik, így hátha jobban viselik majd a rövid nappalokat.

 

Talán ez is tetszene

Megszakítás