Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2017 / 2017. Június 15.
Indul a legszebb tavaszi időszakom Kezdődik Január kinn és benn Leucaena leucocephala – Árvamimózafa Illatos virágözön Bomarea edulis/ hirtella Itt van az ősz… Csodálni való hoyák Stanhopea oculata Brunfelsia paucifolia Szörfözés a neten Juanulloa aurantiaca Sásliliomjaim Május vége A kert közepe Mitella ovalis Aristolochia macrophylla ( durior ) Tillandsiáim is kiköltöztek Exochorda x Macrantha the Bride Nincs tavasz tulipánok nélkül. Ezt meg kell, hogy mutassam! Abeliophyllum distichum – Koreai hóvessző Aechmea caudata bloches Kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz Itt az ültetések ideje Georg Dionysius Ehret Liliom és tillandsia Február eleje Hogy mik vannak? A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Smithiantha Sunset Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley A kert közepe megtelik 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Hosta fiatalítás Mostmár valóban tavaszodik. Wrightia religiosa mag ültetés Ixora magok ültetése Újonnan érkezett Helleborusok Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim és broméliáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “

2017. Június 15.

A kertem bal oldalán a kerítés helyett a szomszéd ház tűzfala áll. Ma már úgy tudom nem lehet így építkezni, de ahol mi lakunk ezek a házak a 20-as években épültek és akkor még így építkeztek. A lényeg, hogy ez előtt a tűzfal előtt van a kert legnaposabb része és itt húzódik végig a napot kedvelő virágágyásom. Április eleje óta újítják ezt a falat és végig volt állványozva, ami benyúlt a virágágyás fölé is jócskán. Sajnos ez rányomta a bélyegét az idei virágzásra is, több mindent kitapostak és tele lett törmelékkel. A tél sok kárt is tett a kertben, itt is több minden kifagyott. Addig nem tudtam semmit sem pótolni, amíg be nem fejezték és le nem szedték az állványzatot.

De végre kész a fal és így lelkesen kezdek bele most is az elkésett ültetésbe, gyomlálásba. Azért megmutatom mik nyílnak most.

Phlomis russeliana

Őt ajándékba kaptam egy ismerős kertészettől, de más növényként. Mikor elkezdett nyílni, nagyon megörültem, mert régóta szerettem volna ilyen Jeruzsálemi zsályát. Remélem jól fogja érezni magát nálam ez az évelő, kiválasztottam számára a legnaposabb fal előtti részt, itt jó meleg lesz számára mint eredeti élőhelyén.

A Sandersonia aurantiacaról már írtam régebben itt az oldalon. Nagyon nehézkes az átteleltetése, nekem sem sikerül mindig. Egyszerűen eltűnnek a gumói tavaszra. De nem adom fel a próbálkozást, mert annyira szeretem a kínai lámpásokra hasonlító virágait.

A gyűszűvirág valahogy eddig kimaradt a kertünkből, pedig nagyon tetszik. Idén végre nyílik . Kétnyári virág, aki szeretne ültetni az most tegye, hamar kikel a magja ősszel végleges helyére ültethető. Jövőre szépen fog virágozni is. Azután újra kell vetni, ha szeretnénk minden évben belőle. Én idén egy szép nagyon magas fajtát vetettem, a Digitalis ferruginea gigantea változatot. Remélem kikelnek a magjai, mert nagyon szeretnék égbe nyúló évelőket is a virágágyásomba.

A kerti illatokról most az örökzöld japán lonc ( Lonicera japonica ),

A Csillagjázmin ( Trachelospermum jasminoides ) gondoskodik rengeteg virággal.

Valamint nagy nagy kedvencem, aminek talán a legillatosabb a virágja, a Gardenia crown jewel. Ez egy savanyú talajt kedvelő napos helyre való szép örökzöld cserje. Télre fagymentes helyre kell vinni, ha szeretnénk megtartani. És ki ne akarná ezt a csodaszép növényt újra virágozni látni következő évben is…

Nemrég néztem végig Alan Titchmarsh Kertész leszek c. sorozatát, ami bevezetést nyújt a kertrendezésbe is. Ezek a részek ráébresztettek, hogy a kertünk nem igazán izgalmas. Így nekifogtam és a nagy virágágyás félárnyékos részén kicsit átalakítottam, hogy a nemrég felújított régi kis padomat behelyezhessem a téli jázmin ív alá. Ide fog vezetni egy kis ösvény is, csak az még várat magára. Mióta megcsináltam, imádok ott üldögélni a növény rengetegben. Ez lett az én kis titkos részem a kertben.

Végére hagytam hogy dicsekedhessek a hatalmas lugasparadicsomommal, amit az üvegházba ültettem el. Többször próbálkoztam paradicsom ültetéssel, de nem sok sikerrel, mert a kertünk főleg félárnyékos, így ősz lett mire az első termés megérett. Viszont ahol az üvegház áll az a rész nagyon napos, ezért idén ezt is kipróbáltam.

Hát ennyit mára, megyek most és elvetem a zöldbabot. Most még lehet június végéig, így ne felejtse el aki szeretne még ültetni.

 

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés