A kertem bal oldalán a kerítés helyett a szomszéd ház tűzfala áll. Ma már úgy tudom nem lehet így építkezni, de ahol mi lakunk ezek a házak a 20-as években épültek és akkor még így építkeztek. A lényeg, hogy ez előtt a tűzfal előtt van a kert legnaposabb része és itt húzódik végig a napot kedvelő virágágyásom. Április eleje óta újítják ezt a falat és végig volt állványozva, ami benyúlt a virágágyás fölé is jócskán. Sajnos ez rányomta a bélyegét az idei virágzásra is, több mindent kitapostak és tele lett törmelékkel. A tél sok kárt is tett a kertben, itt is több minden kifagyott. Addig nem tudtam semmit sem pótolni, amíg be nem fejezték és le nem szedték az állványzatot.

De végre kész a fal és így lelkesen kezdek bele most is az elkésett ültetésbe, gyomlálásba. Azért megmutatom mik nyílnak most.

Phlomis russeliana

Őt ajándékba kaptam egy ismerős kertészettől, de más növényként. Mikor elkezdett nyílni, nagyon megörültem, mert régóta szerettem volna ilyen Jeruzsálemi zsályát. Remélem jól fogja érezni magát nálam ez az évelő, kiválasztottam számára a legnaposabb fal előtti részt, itt jó meleg lesz számára mint eredeti élőhelyén.

A Sandersonia aurantiacaról már írtam régebben itt az oldalon. Nagyon nehézkes az átteleltetése, nekem sem sikerül mindig. Egyszerűen eltűnnek a gumói tavaszra. De nem adom fel a próbálkozást, mert annyira szeretem a kínai lámpásokra hasonlító virágait.

A gyűszűvirág valahogy eddig kimaradt a kertünkből, pedig nagyon tetszik. Idén végre nyílik . Kétnyári virág, aki szeretne ültetni az most tegye, hamar kikel a magja ősszel végleges helyére ültethető. Jövőre szépen fog virágozni is. Azután újra kell vetni, ha szeretnénk minden évben belőle. Én idén egy szép nagyon magas fajtát vetettem, a Digitalis ferruginea gigantea változatot. Remélem kikelnek a magjai, mert nagyon szeretnék égbe nyúló évelőket is a virágágyásomba.

A kerti illatokról most az örökzöld japán lonc ( Lonicera japonica ),

A Csillagjázmin ( Trachelospermum jasminoides ) gondoskodik rengeteg virággal.

Valamint nagy nagy kedvencem, aminek talán a legillatosabb a virágja, a Gardenia crown jewel. Ez egy savanyú talajt kedvelő napos helyre való szép örökzöld cserje. Télre fagymentes helyre kell vinni, ha szeretnénk megtartani. És ki ne akarná ezt a csodaszép növényt újra virágozni látni következő évben is…

Nemrég néztem végig Alan Titchmarsh Kertész leszek c. sorozatát, ami bevezetést nyújt a kertrendezésbe is. Ezek a részek ráébresztettek, hogy a kertünk nem igazán izgalmas. Így nekifogtam és a nagy virágágyás félárnyékos részén kicsit átalakítottam, hogy a nemrég felújított régi kis padomat behelyezhessem a téli jázmin ív alá. Ide fog vezetni egy kis ösvény is, csak az még várat magára. Mióta megcsináltam, imádok ott üldögélni a növény rengetegben. Ez lett az én kis titkos részem a kertben.

Végére hagytam hogy dicsekedhessek a hatalmas lugasparadicsomommal, amit az üvegházba ültettem el. Többször próbálkoztam paradicsom ültetéssel, de nem sok sikerrel, mert a kertünk főleg félárnyékos, így ősz lett mire az első termés megérett. Viszont ahol az üvegház áll az a rész nagyon napos, ezért idén ezt is kipróbáltam.

Hát ennyit mára, megyek most és elvetem a zöldbabot. Most még lehet június végéig, így ne felejtse el aki szeretne még ültetni.

 

Talán ez is tetszene

Megszakítás