A Deinanthe bifida egy lágyszárú évelő, őshonos Japánban, nyugati Kanto régióban (Honshu) és a Shikoku szigetek Kyushu településén, meglehetősen nedves helyeken és friss hegyi régióiban. Japán neve: ginbaisou és a boglárkafélék családjába tartozik. Hamis hortenziának is nevezik, de semmi köze a hortenziákhoz.

 

Deinanthe bifida

 

 Vörös listás növény, természetes élőhelyén a kihalás veszélye fenyegeti. Van egy hasonló rokona is , a Deinanthe caerulea, de annak az őshazája, Kína.

 

 

Carl Johann Maximowicz orosz botanikus írt róla először 1863-ban.

Erdei növény,  legjobb, tőzeges, termékeny, jó vízelvezetésű talajban nevelni. Félárnyékos, árnyékos helyre ültessük, ahol nem perzseli meg a  nyári nap sugara a leveleit. Nyáron a meleg időben locsoljuk sokat, mert végzetes lehet a növény kiszáradása.

 

Deinanthe bifida

 

Én a kerti csap mögé ültettem, ahol sokat engedjük a vizet és szinte mindig nedves valamelyest a talaj. Nagy talajcserét nem végeztem, csak egy nagyobb gödröt ástam amiben a talajt bekevertem tőzeggel és apró kaviccsal hogy jó legyen  a talaj vízelvezetése.  Jól érzi nálam magát és már virágzik is. Virágai nem túl nagyok, de nagyon szépek! Ebben a melegben sajnos elég hamar elnyílik.  Ahol jól érzi magát, ott szépen elterjed rizómáival. Magról vagy tőosztással tudjuk szaporítani.

 

A Deinanthe bifida egy ritka és különleges növény, amely szépen mutat az árnyékos kertekben.

Talán ez is tetszene

Megszakítás