Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2017 / Harangláb
Indul a legszebb tavaszi időszakom Kezdődik Január kinn és benn Leucaena leucocephala – Árvamimózafa Illatos virágözön Bomarea edulis/ hirtella Itt van az ősz… Csodálni való hoyák Stanhopea oculata Brunfelsia paucifolia Szörfözés a neten Juanulloa aurantiaca Sásliliomjaim Május vége A kert közepe Mitella ovalis Aristolochia macrophylla ( durior ) Tillandsiáim is kiköltöztek Exochorda x Macrantha the Bride Nincs tavasz tulipánok nélkül. Ezt meg kell, hogy mutassam! Abeliophyllum distichum – Koreai hóvessző Aechmea caudata bloches Kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz Itt az ültetések ideje Georg Dionysius Ehret Liliom és tillandsia Február eleje Hogy mik vannak? A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Smithiantha Sunset Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley A kert közepe megtelik 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Hosta fiatalítás Mostmár valóban tavaszodik. Wrightia religiosa mag ültetés Ixora magok ültetése Újonnan érkezett Helleborusok Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim és broméliáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “

Harangláb

Aquilegia, Columbine, Harangláb…. Teljesen mindegy melyik nevén hívjuk, egyet jelent. Egy különleges virágú késő tavaszi évelőt, ami főként a vidéki kertekbe illik igazán.

Botanikai neve az Aquilegia, az aqulinium ” mint a sas” latin szóból ered, utalva arra, hogy a virág sarkantyúja olyan, mint a sas karma. A Columbine pedig a Columba latin szóból lett alkotva, ami galamb vagy galambokat jelent, ezzel jelezve, hogy a virágok olyan formájúak, mint a madarak repülés közben.  Más népi neveket is adtak neki a világban, mint Cluckies – szikla harangok, Culverwort, szikla liliom, tündérek tánca, de leginkább a nagyi főkötője jut eszünkbe, ha a virágra pillantunk.

A harangláb szimbóluma  a bolondság, mert homlok – szerű szirmai miatt hasonlít egy udvari bolond kalapjához.

Európában már az 1600-as évek közepe óta termesztik, szép lassan elterjedt szinte mindenhol és nagy népszerűségnek örvend a kertekben.

Magam is kedvelem, pár éve egy kedves ismerősöm kertjéből kaptam több tövet, van ami sajnos kifagyott ezen a télen, mert kevesebb nyílik idén a szokottnál.

Pár éve rábukkantam egy angliai kedves hölgyre aki egyedülálló  különleges  gyűjteménnyel büszkélkedhetett. Azért írom múlt időben, mert én 2014-ben rendeltem Tőle magokat, és utána 2015-ben támadta meg egy új betegség  haranglábait a  peronoszpóra, ami megcsappantotta az állományát. A betegség  jele, hogy a levelek sárga foltosak lesznek, ilyenkor azonnal el kell távolítani a fertőzött növényeket, mert elterjed. Akit érdekel a téma, itt tud utána olvasni.

Nekem nagy szerencsém volt, én még a betegség előtti évből  tudtam vásárolni magokat Tőle, sok ki is kelt , de van amelyik csak idén virágzott először.

Ez a fajta a Aquilegia ex ‘Blue Barlow’. Különlegessége, hogy alacsony kis bokor, virágai aprók és bimbósan kis harangokként bókolnak. Kinyílt virágai aprók, és tömöttek.

Nyílik még egy szép lila párás sárga virágú is.

És hamarosan egy fura foltos szirmú virágját is láthatom. Tavaly nyílt piros -sárga virágú is, de sajnos idén nincs mindegyik tövön virág. Remélem azért hogy nem  tűnt el véglegesen a kertből.

Skóciából is szereztem pár éve magot egy különlegesebb fajtából. Ez az Aquilegia Viridiflora- azaz a csokoládé katona 🙂 . Ez a legkorábban nyíló harangláb a kertemben. Kicsit árnyékos helyre ültettem, úgyhogy elvirágzás után majd áttelepítem jó napos részre. Ott érzik jól magukat ugyanis a haranglábak, ha nem kapnak elég fényt nyurgulnak és elhajlanak és a virágzásuk is gyérebb lesz.

 

2
Szólj hozzá!

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PepiVisky Kati Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Visky Kati
Hozzászóló
Visky Kati

A harangláb a kedvencem,és elvirágzás után a levele is díszít,szép gyűjtemény!

Pepi
Hozzászóló

Köszönöm szépen! Én is nagyon kedvelem őket, de sajnos időnként 1-1 eltűnik a kertből. De próbálom pótolgatni őket.