Homepage / 2017 / Harangláb
A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Mostmár valóban tavaszodik. Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “ Indul az új esztendő Solandra maxima Allium Schubertinii Geranium phaeum Camassia leichtlinii Hyacinthoides hispanica Saruma Henryi Meteorológiai tavasz Smithiantha Little One Indul a teleltetés-2013 Alsobia cygnet Hoya meliflua ssp. meliflua Thevetia peruviana-Perui leander Scadoxus multiflorus-Vérvirág Hoya cv. Minibelle Július végi melegház Oxalis depressa Dranunculus Vulgaris 2013 Sandersonia aurantiaca Pünkösd vasárnap Daphne és társai Wisteria Új gyüjtemény Hoya linearis és retusa Hoya multiflora Eucharis

Harangláb

Aquilegia, Columbine, Harangláb…. Teljesen mindegy melyik nevén hívjuk, egyet jelent. Egy különleges virágú késő tavaszi évelőt, ami főként a vidéki kertekbe illik igazán.

Botanikai neve az Aquilegia, az aqulinium ” mint a sas” latin szóból ered, utalva arra, hogy a virág sarkantyúja olyan, mint a sas karma. A Columbine pedig a Columba latin szóból lett alkotva, ami galamb vagy galambokat jelent, ezzel jelezve, hogy a virágok olyan formájúak, mint a madarak repülés közben.  Más népi neveket is adtak neki a világban, mint Cluckies – szikla harangok, Culverwort, szikla liliom, tündérek tánca, de leginkább a nagyi főkötője jut eszünkbe, ha a virágra pillantunk.

A harangláb szimbóluma  a bolondság, mert homlok – szerű szirmai miatt hasonlít egy udvari bolond kalapjához.

Európában már az 1600-as évek közepe óta termesztik, szép lassan elterjedt szinte mindenhol és nagy népszerűségnek örvend a kertekben.

Magam is kedvelem, pár éve egy kedves ismerősöm kertjéből kaptam több tövet, van ami sajnos kifagyott ezen a télen, mert kevesebb nyílik idén a szokottnál.

Pár éve rábukkantam egy angliai kedves hölgyre aki egyedülálló  különleges  gyűjteménnyel büszkélkedhetett. Azért írom múlt időben, mert én 2014-ben rendeltem Tőle magokat, és utána 2015-ben támadta meg egy új betegség  haranglábait a  peronoszpóra, ami megcsappantotta az állományát. A betegség  jele, hogy a levelek sárga foltosak lesznek, ilyenkor azonnal el kell távolítani a fertőzött növényeket, mert elterjed. Akit érdekel a téma, itt tud utána olvasni.

Nekem nagy szerencsém volt, én még a betegség előtti évből  tudtam vásárolni magokat Tőle, sok ki is kelt , de van amelyik csak idén virágzott először.

Ez a fajta a Aquilegia ex ‘Blue Barlow’. Különlegessége, hogy alacsony kis bokor, virágai aprók és bimbósan kis harangokként bókolnak. Kinyílt virágai aprók, és tömöttek.

Nyílik még egy szép lila párás sárga virágú is.

És hamarosan egy fura foltos szirmú virágját is láthatom. Tavaly nyílt piros -sárga virágú is, de sajnos idén nincs mindegyik tövön virág. Remélem azért hogy nem  tűnt el véglegesen a kertből.

Skóciából is szereztem pár éve magot egy különlegesebb fajtából. Ez az Aquilegia Viridiflora- azaz a csokoládé katona 🙂 . Ez a legkorábban nyíló harangláb a kertemben. Kicsit árnyékos helyre ültettem, úgyhogy elvirágzás után majd áttelepítem jó napos részre. Ott érzik jól magukat ugyanis a haranglábak, ha nem kapnak elég fényt nyurgulnak és elhajlanak és a virágzásuk is gyérebb lesz.

 

Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar