nagy termetű Aquilegia a középső ágyásban

Aquilegia, Columbine, Harangláb…. Teljesen mindegy melyik nevén hívjuk, egyet jelent. Egy különleges virágú késő tavaszi évelőt, ami főként a vidéki kertekbe illik igazán.

Botanikai neve az Aquilegia, az aqulinium ” mint a sas” latin szóból ered, utalva arra, hogy a virág sarkantyúja olyan, mint a sas karma. A Columbine pedig a Columba latin szóból lett alkotva, ami galamb vagy galambokat jelent, ezzel jelezve, hogy a virágok olyan formájúak, mint a madarak repülés közben.  Más népi neveket is adtak neki a világban, mint Cluckies – szikla harangok, Culverwort, szikla liliom, tündérek tánca, de leginkább a nagyi főkötője jut eszünkbe, ha a virágra pillantunk.

A harangláb szimbóluma  a bolondság, mert homlok – szerű szirmai miatt hasonlít egy udvari bolond kalapjához.

Európában már az 1600-as évek közepe óta termesztik, szép lassan elterjedt szinte mindenhol és nagy népszerűségnek örvend a kertekben.

Aquilegia

Pár éve rábukkantam egy angliai kedves hölgyre aki egyedülálló  különleges  gyűjteménnyel büszkélkedhetett. Azért írom múlt időben, mert én 2014-ben rendeltem Tőle magokat, és utána 2015-ben támadta meg egy új betegség  haranglábait a  peronoszpóra, ami megcsappantotta az állományát. A betegség  jele, hogy a levelek sárga foltosak lesznek, ilyenkor azonnal el kell távolítani a fertőzött növényeket, mert elterjed. Akit érdekel a téma, itt tud utána olvasni.

Nekem nagy szerencsém volt, én még a betegség előtti évből  tudtam vásárolni magokat Tőle, így lett pár különlegesebb fajtám.

 

Aquilegia

 

Aquilegia

 

 

Aquilegia

 

Aquilegia

 

 

Aquilegia

 

 

Aquilegia

 

 

Aquilegia

 

 

Aquilegia

 

Aquilegia Canadiensis

Aquilegia Canadiensis

 

 

Aquilegia

Skóciából is szereztem pár éve magot egy különlegesebb fajtából. Ez az Aquilegia Viridiflora- azaz a csokoládé katona 🙂 . Ez a legkorábban nyíló harangláb a kertemben. Kicsit árnyékos helyre ültettem, úgyhogy elvirágzás után majd áttelepítem jó napos részre. Ott érzik jól magukat ugyanis a haranglábak, ha nem kapnak elég fényt nyurgulnak és elhajlanak és a virágzásuk is gyérebb lesz.

 

Aquilegia Viridiflora

 

 

Talán ez is tetszene

2 Hozzászólás

  1. Köszönöm szépen! Én is nagyon kedvelem őket, de sajnos időnként 1-1 eltűnik a kertből. De próbálom pótolgatni őket.

  2. A harangláb a kedvencem,és elvirágzás után a levele is díszít,szép gyűjtemény!

Hozzászólások küldése lezárva

Megszakítás