Tillandsiáim

Tillandsiáim

A tillandsiákat nagyon sokan kedvelik, egyszerű tartásmódjuk miatt. Hiszen nem kell nekik virágföld, a levegó páratartalmából tartják fenn magukat.

Tovább
Hunyorjaim

Hunyorjaim

Az első Helleborust a börzsönyi telkünkről hoztam haza. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mennyi csodálatos variációja létezik.

Tovább
Hortenziaim

Hortenziaim

Gyerekkoromban mikor Édesanyámmal sétáltunk vidéken, mindig megcsodáltuk a kertekben a gyönyörű hatalmas hortenzia bokrokat.

Tovább
Homepage / BLOG / 2017 / Buxus helyett
Indul a legszebb tavaszi időszakom Kezdődik Január kinn és benn Leucaena leucocephala – Árvamimózafa Illatos virágözön Bomarea edulis/ hirtella Itt van az ősz… Csodálni való hoyák Stanhopea oculata Brunfelsia paucifolia Szörfözés a neten Juanulloa aurantiaca Sásliliomjaim Május vége A kert közepe Mitella ovalis Aristolochia macrophylla ( durior ) Tillandsiáim is kiköltöztek Exochorda x Macrantha the Bride Nincs tavasz tulipánok nélkül. Ezt meg kell, hogy mutassam! Abeliophyllum distichum – Koreai hóvessző Aechmea caudata bloches Kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz Itt az ültetések ideje Georg Dionysius Ehret Liliom és tillandsia Február eleje Hogy mik vannak? A begoniákat is megkedveltem. Egy kis érdekesség Hardenbergia violacea alba Begonia Soli-mutata Smithiantha Sunset Kis floráriumom Most is van virágzó Beköltözés Sinningia SRG Nuit Blanche Primulina (Chirita) Chastity Gladiolus Murielae más néven Acidanthera Caladium Alsobia Chiappas Gloxinella lindeniana Clerodendrum Incisum Sinningia Prudence Risley A kert közepe megtelik 2017. Június 15. Deinanthe bifida Trachelospermum jasminoides Star of Toscana Angol rózsa Campanula punctata ‘Silver Bells’ Solanum Laxum Album, Jasminoides Leptospermum scoparium Apple Blossom Harangláb Félárnyékos virágládám Nincs tavasz bignonia virágzás nélkül Buxus helyett Havas szerda Nefelejcs Lehet ültetni gyümölcsfát, ha nincs nagy kertünk is. Végre igazán tavasz van Echeveriás beültetés Lonicera Elisae Hosta fiatalítás Mostmár valóban tavaszodik. Wrightia religiosa mag ültetés Ixora magok ültetése Újonnan érkezett Helleborusok Meglepetés orchidea Chimonanthus praecox- Illatos tündércserje Már unom a telet Coelogyne flaccida Blc. Memoria Helen Brown “Sweet Afton” Szeptember vége Új őszi kedvenceim Miltoniopsis Herralexander Clerodendrum paniculatum Alba Clematis magvetés Május 15 Imádom a tavaszt Clematis Alpina Újabb hunyorok Bignonia Capreolata Érdemes a leveleket is figyelni Isopyrum nipponicum vagy Dichocarpum nipponicum Brassavola nodosa Kora tavasz Februári virágok Új primuláim Baptistonia echinata és silvana Februári orchideák Helleborus Christmas Star Orchideáim Klematiszaim Tillandsiáim és broméliáim Helleborusaim Hortenziák Sövény előtti sarok Jumellea arachnanthe Persicaria orientalis ” Kiss Me Over The Garden Gate “

Buxus helyett

Mindig is tetszettek az angol kertek csodás virágágyásai és zöldséges parcellái köré ültetett alacsony Buxus sövénye, amit gondosan nyírtak. Én is ültettem ilyet a kert napos részén a fal mellett végig húzódó részre a széles virágágyásom mellé. Imádtam, szépen növekedett, de sajnos nem tarthatott örökké. Az elmúlt években Magyarországon is megjelent a puszpángmoly, amit hírből sem hallottunk azelőtt. Az ország nagy területén mind kipusztította a Buxusokat és engem sem kímélt. Amíg pár napra elutaztam, mikor haza értem már a sövényem nagy része tönkrement. A baj az, hogy a bokrok belsejét kezdik el rágni, és mire észrevesszük, hogy élősködő van rajta, addigra már a külső ágakat rágja. Próbálkoztam permetezni őket minden héten, levágtam a lerágott ágakat, de sajnos menthetetlen lett az egész, úgyhogy fájó szívvel, de megszüntettem. Aztán idén egy kedves kertész barátomnak megemlítettem és ő egyből rávágta, hogy miért nem ültetek Ilex crenatat helyette? Nem is kellett nekem több, azonnal neki álltam felkutatni,honnan tudok szerezni ilyen növényt. Hazánkban nem sikerült hozzájutnom, végül Németországból sikerült szereznem 50 db kis 15 cm-es bokrot. Az Ilex creanatanak is sok fajtája van, aki ilyet szeretne, az olvasson utána az interneten. Sok különbség van köztük magasságban, színben és formában. Mivel alacsony sövényt szeretnék, az Ilex crenata Stokes nevű fajtát választottam. Ez a bokor nem nő magasra ha nincs nyírva sem, csupán 05-1 méter magasra és ami külön megtetszett benne hogy legyező formában nő, úgyhogy hamar összeérnek majd a bokraim.

 

 

 

 

Ma jelezték, hogy szállítják, úgyhogy neki estem és előkészítettem nekik a terepet, hogy egyből be tudjam majd ültetni őket. Szép íves széleket szerettem volna, úgyhogy méricskéltem, kijelöltem és felástam a hosszú részt.

 

 

A fű egy részét megmentettem, mert a páromat is ki akartam engesztelni, hogy megint a kedvenc füvéből veszek el egy darabot a virágágyásom miatt. Utána jó érett komposztot is beástam az új bokrok helyére.

 

 

Megérkeztek, kicsit zsúfoltan, soknak kiszóródott a földje is, de végeredményben jó állapotban voltak.

 

 

Szép, erős kis bokrokat kaptam, úgyhogy elégedett lehetek.

 

 

Ültetésnél vettem észre, hogy majdnem az összes cserépbe 2 tő van ültetve, úgyhogy óvatosan szétválasztottam őket és így elég 50 helyett, 96 növényem lett. Így szép sűrűn be tudtam ültetni őket és jó tömött sövényem lesz.

 

A végén jól belocsoltam őket és indulhat a növekedés! Most igazán boldog vagyok, végre megint visszatér a kertem szép dísze! Agyonra dolgoztam ma magamat, kezem , lábam fáj, de nagyon megérte. Régi vágyam újra megvalósul.

 

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés